Kaj je čudežni ‘mocktail’ za boljši spanec, o katerem vsi govorijo?

05. februar 2024

Kaj je čudežni ‘mocktail’ za boljši spanec, o katerem vsi govorijo?

05. februar 2024
Foto: Instagram @volowellbeing

Kaj je čudežni ‘mocktail’ za boljši spanec, o katerem vsi govorijo?

05. februar 2024
Foto: Instagram @volowellbeing

Če iščete rešitev, kako do boljšega spanca, v svojo večerno rutino vključite koktajl, ki je prevzel družbena omrežja. Njegovo učinkovitost potrjujejo tudi strokovnjaki.

Dober spanec je v današnjem napornem svetu več kot očitno zelo pomemben. Trikov, nasvetov in orodij, s katerimi bi si zagotovili boljši počitek in posledično boljše počutje, je ogromno, med njimi precej uspešnih in tudi neuspešnih. Eden zadnjih trikov, ki naj bi zagotovil, da se boste zjutraj prebudili bolj spočiti, je koktajl za boljši spanec `sleeping beauty mocktail`.

Recept zanj je povsem preprost: v kozarec natočite približno pol skodelice češnjevega soka, merico magnezija v prahu, vse skupaj pa dopolnite s sodo, ki vsebuje rastlinske vlaknine in prebiotike. Kaj pa učinki?

“Ne verjamem, da je to čarobna krogla v trenutku, ko jo zaužijete, vendar menim, da lahko sestavine v njej podpirajo zdravo spanje,” je za CNN dejala Samantha Cassetty, dietetičarka iz New Yorka. Po besedah dr. Raja Dasgupta, izrednega profesorja klinične medicine na Huntington Health v Pasadeni v Kaliforniji, češnjev sok vsebuje majhno količino melatonina, ki vpliva na naš spanec.

Melatonin je naravni antioksidant, ki se najbolj intenzivno izloča čez noč in blaži tesnobo, sprošča mišice ter pomaga uravnavati cirkadiani ritem. Magnezij pomirja telo tako, da nadzoruje stresni hormon kortizol in pospešuje delovanje spalnega hormona melatonina, vendar dietetičarka priporoča magnezijev glicinat in ne magnezijev citrat, saj bi ta lahko razdražil želodec. Tretja zdravju prijazna sestavina napitka so prebiotiki v sodi, ki spodbujajo koristne bakterije v črevesu.

Foto: Instagram @debiflue

Rutina spanja pred koktajlom

Sam koktajl ne bo imel takšnega učinka, če ne boste upoštevali pravilne priprave in načina pitja. Dosleden urnik spanja telesu sporoča, da je čas za spanje in omogoča, da ostanete v skladu s svojim cirkadianim ritmom, ki uravnava cikle spanja in budnosti. Dr. Dasgupta predlaga še izogibaje prekomernemu pitju pred spanjem in zaužitje napitka z melatoninom približno dve uri pred spanjem.

Foto: Instagram @happlify

Dr. Marie-Pierre St-Onge, izredna profesorica prehranske medicine na Univerzi Columbia, je v prispevku na CNN dodala, da lahko omenjeni mocktail pomaga tudi pri izločitvi alkoholnih pijač iz telesa. Alkohol namreč dokazano povzroča slabšo kakovost spanja, četudi se včasih zdi, da nas hitro uspava.

Strokovnjaki se strinjajo, da ima lahko popularni čudežni mocktail nekakšne pozitivne učinke na kakovost spanja, a je v prvi vrsti pomembna preučitev navad in rutine pred spanjem ter odkritje vzroka za slab spanec. Pri tem opozarjajo na izpostavljenost modri svetlobi, ki jo oddajajo ekrani, prav tako pa količino in čas izvajanja telesnih aktivnosti.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close