Kaj naj storim? Hči je packa na kubik!

03. avgust 2022

Kaj naj storim? Hči je packa na kubik!

03. avgust 2022
Foto: Unsplash

Najstništvo je pogosto zaznamovano z uporništvom in kljubovanjem staršem. A kaj storiti, ko najstnica ne pospravi sobe?

Srednješolke oz. najstnice so znane po neurejenih sobah. Ko so mlajše, starši pogosteje pospravljajo za njimi, ko pa dosežejo adolescenco, starši pričakujejo, da bodo njihove hčerke prevzele več pobude pri organiziranju in čiščenju svojih sob. To pogosto vključuje veliko pritiskov ali pomanjkanja zanimanja.

Z enako težavo se je srečala tudi ena izmed naših uporabnic Starševskega čveka, ki trdi, da je njena hči ‘packa na kubik’. “Imam 15-letno hči, ki ji je higiena tuja kot Avstralija. Vsekakor ji to ni bilo privzgojeno, saj sva s pokojnim možem skrbela za higieno stanovanja, sebe in otroka,” je pričela in opisala, da se hči ne tušira in nikoli ne pospravi sobe. “Jaz sem v službi, zvečer ji poberem cunje, dam v pranje, če se še ne perejo,  jih potegne iz koša, kljub svežim oblačilom, ki jih ima na kupe v omari. Sobo ima nastlano, posteljnino umazano, spi v cunjah, ki jih ima za ven.”

Tipična najstniška upornost

Mnogi uporabniki so avtorici odgovorili, da ne gre za nič nenavadnega. “Klasičen upor. Pretiravala si z glancanjem, zato si je nekoč rekla: taka kot mami pa ne bom nikoli,” je napisal eden izmed uporabnikov.

Drugi pa jo opozarjajo, da ji je s svojim obnašanjem omogočila lenobo: “Hči je enostavno zelo lena. Lenobo pa si ji omogočila ti. Verjemi, da ko se bo zaljubila, je ne boš spravila več iz kopalnice, dišala bo kot parfumerija, oblečena pa bo kot manekenka. Trenutno nima interesa, da bi eno minuto žrtvovala za pospravljanje, zate pa ji dol visi,” ji je odgovoril uporabnik.

Foto: Pexels

Večina je uporabnici predlagala pogovor, v katerem naj svoji hčerki razloži, zakaj je higiena pomembna ter jo nauči osnovne skrbi zase.

Globlji vzroki

A direktorica Asheville akademije za pomoč najstnicam, Cat Jennings opozarja, da je včasih lahko težava drugje. “Če vaša hči noče pospraviti svoje sobe, morda ne gre za to, da je kljubovalna ali da se premalo zaveda svojih čistilnih navad. V nekaterih primerih, ko ima najstnik neurejeno sobo, je lahko vzrok za to depresija.”

Jenningsova nadaljuje, da dekleta, ki trpijo za depresijo, pogosto same ne opazijo, kako razmetana je njihova soba, to pa pogosto privede do še dodatnega stresa. “Nekateri najstniki se radi razpršijo po svoji sobi in trdijo, da ima vse v njihovi sobi svoje mesto. Tudi, če je to na tleh sredi sobe,” še dodaja.

Kot razloge našteva tudi:

  • Izčrpanost in stalna utrujenost sta pogost znak depresije. Zaradi teh simptomov najstniki ostanejo brez energije ali motivacije za čiščenje svojih sob.
  • Depresivni najstniki se pogosto izogibajo socialnim situacijam. To pomeni, da preživijo več časa v svojih sobah, kar vodi v še več nereda.
  • Depresija je pogosto povezana z občutkom obupa, žalosti in brezupa. Zato se najstnikom morda zdi, da ni razloga, da bi se trudili ohranjati svoj osebni prostor čist in organiziran.
  • Težko se zberejo, kar je še en simptom depresije. Zaradi tega pomanjkanja osredotočenosti lahko mladostnik težko ostane pri nalogi in pospravi svojo sobo.
  • Občutek neuspeha in samokritičnost običajno spremljata depresijo. Včasih se najstnikom morda zdi, da si ne zaslužijo čiste, urejene sobe.
Foto: Pexels

Čist prostor in dobra oseba higiena sta obliki skrbi zase in včasih celo privilegij, zato je izogibanje le tem pogosto znak večjih problemov, ki jih morate starši previdno nasloviti.

Kako naj jo motiviram?

Včasih najstniki sami opazijo, da je njihov prostor neurejen a se počutijo krive in ne želijo prositi za pomoč. Drugim pa je frustrirajoče, da nekaterih stvari v svoji sobi ne najdejo, zato se preprosto prenehajo truditi.

“Spodbujanje hčerke, da prevzame več odgovornosti, naj bo nežen pogovor. Motivirajte jo za spremembe, ne da bi jo sramovali zaradi neorganiziranosti. Najstniki čutijo več odpora, če jim rečemo, naj nekaj storijo, a če jih spodbujamo, da spregledajo, kako neprevzemanje odgovornosti vpliva na njihovo življenje, jim lahko pomaga, da se počutijo, kot da so se sami odločili za spremembe,” svetuje Jenningsova.

Svojo hči lahko za pospravljanje in čiščenje motivirate na več načinov:

  • Naj bo čiščenje skupinski projekt. Ponudite vodstvo in pomoč, vendar ne prevzemite vse odgovornosti namesto nje. Prenos nalog z dodelitvijo vlog v skupnosti dekletom pomaga zgraditi občutek odgovornosti in namena.
  • Določite prioritete. Tudi če je soba res izpod nadzora, se lahko mladostnik počuti preobremenjenega in ne ve, kje začeti. Spodbujajte jih, naj naredijo seznam opravil, ki temelji na lastnih željah in ne na tem, kar želite, da naredijo.
  • Korak za korakom. Spodbujajte najstnike, naj si vzamejo 10 minut na dan, da pospravijo en del svoje sobe. Morda bo trajalo dlje, preden bo nered izginil, vendar ta postopek pomaga razviti redno navado pospravljanja. Uvajanje v rutino opravljanja manjših opravil pomeni, da je vsakič manj za očistiti.
  • Vprašajte jih o njihovih vrednotah. Morda se jim čistoča ne zdi nekaj pomembnega. To jim lahko olajša iskanje izgovorov, zakaj jim ne bi bilo treba prevzeti več nalog. Težko se počutijo motivirane za stvari, za katere menijo, da jim ni mar. Vendar pa lahko cenijo svoj osebni prostor, sprejemajo lastne odločitve in se zdijo dosledni, kar vse pride s prevzemanjem odgovornosti.

Vsekakor je pomembno, da se zavedate kaj vse za hčerinimi oz. mladostnikovimi navadami tiči. Če teh težav ne ignorirate in se svojemu otroku posvetite, lahko skupaj prideta do rešitve.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close