Kako poskrbeti, da bodo vaši lasje dišali vsak dan

06. junij 2023

Kako poskrbeti, da bodo vaši lasje dišali vsak dan

06. junij 2023
Foto: Unsplash

Dober vonj je osnova osebne higiene in če lahko poskrbite, da prijetno diši vaše telo, ne smete pozabiti še na vaše lase.

Marsikdo pozabi na svoje lase, a imajo prav tako svoj lasten vonj, ki je skupek izdelkov, ki jih uporabljate, pogostosti umivanja, prekomernega potenja in različnih okoljskih dejavnikov. Spoznajte pet ključnih nasvetov, kako poskrbeti, da bodo vaši lasje vsak dan lepo dišali.

Foto: Pexels

Dodajte dišeče olje

Če želite izboljšati vonj, poskusite z nanosom dišečih olj na lasišče, na dolžino las ali celo oboje. Eterična olja lahko poskrbijo za čudovit vonj vaših las, vrsto in vonj pa lahko izberete glede na razpoloženje ali potrebe las. Najbolje, da izberete olja za lase, ki imajo funkcijo vlaženja, pospešitve rasti ali zaščite, odvisno od strukture vaših las. Izberite le eterična olja zasnovana posebej za lase.

Izogibajte se cigaretnemu dimu

Cigaretam bi se morali izogibati predvsem zaradi splošnega zdravja, poleg tega pa cigaretni dim pušča neprijeten vonj tudi na laseh. Če ste sami kadilec, se morda ne zavedate, kako prisoten je vonj in kako globoko se lahko vtihotapi v vaše lase. Lasje so zelo vpojni, zato je iz njih zelo težko odstraniti vse vonjave, zlasti po dimu. V kolikor se dimu ne morete povsem izogniti, poskrbite za pogostejše umivanje las, v obdobjih med umivanjem ali ob pomanjkanju časa pa izberite suhi šampon. Pazite, da ga dobro vtrete v lasišče.

Foto: Pexels

Uporabljajte odišavljene izdelke za oblikovanje las

Medtem ko se šampon in balzam izpereta z las, izdelki za oblikovanje, kot so pena, gel in olje, ostanejo na laseh. To pomeni, da bo vonj teh izdelkov (vsaj deloma) ostal na laseh, dokler jih ne boste oprali. Če vam je pomembno, da vaši lasje lepo dišijo, poiščite izdelke z izrazitejšim vonjem, ki vam je všeč.

Uporabite dišavo za lase

Če vaši lasje ne dišijo najlepše, jih lahko na hitro poškropite s parfumom. Vendar pozor, ne uporabljajte klasičnih parfumov. Izberite meglice oz. parfume, ki so narejeni posebej za lase in jih ima kar nekaj parfumskih hiš. Parfumi za lase ne vsebujejo toliko alkohola, ki lase nekoliko izsuši.

Foto: Unsplash

Redno si umivajte lase

Mnenja o tem, kako pogosto si morate umivati lase, se razlikujejo. Nekateri pravijo, da jih umivajte čim redkeje, saj tako ohranjate naravna olja lasišča, drugi pa pravijo, da jih umivajte čim pogosteje, da se na njih ne bi nabirale obloge. V resnici je precej odvisno od strukture vaših las oz. kako hitro se vam zmastijo. Če želite da vaši lasje vsak dan izjemno lepo dišijo, je bolje, da jih umivate pogosteje. Z umivanjem las in lasišča odstranimo olja, umazanijo in bakterije ter tako preprečimo neprijeten ali izrazit vonj. Ne pretiravajte, dvakrat do trikrat na teden je dovolj za ohranjanje zdravih las in lepega vonja.

Izključite zdravstvene težave

Pomembno je, da ste prepričani, da vaši lasje ali lasišče nimajo neprijetnega vonja zaradi zdravstvenih težav. Nekatere bolezni lasišča kot sta seboroični dermatitis (močan prhljaj) ali psoriaza povzročata neprijeten in močnejši vonj. Če vas skrbi, da vaši lasje ne dišijo najbolje zaradi zdravstvenih težav, ne oklevajte in se dogovorite za obisk pri svojem zdravniku ali dermatologu. Ti vam lahko pomagajo odpraviti težavo, ne le začasno prekriti vonj.

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic

New Report

Close