Kako se znebiti zaradi vetra pordelih lic?

15. februar 2023

Kako se znebiti zaradi vetra pordelih lic?

15. februar 2023
Foto: IMAXtree

Svojo kožo pred soncem verjetno že znamo zaščititi, toda ali se znamo zaščititi tudi pred vetrom?

Oblačnega in hladnega vremena običajno ne povezujemo s pordelo in opečeno kožo, toda veter in hladne temperature lahko poskrbijo za nadležne “vetrne opekline”, pri katerih gre za poškodovano kožo zaradi dolgotrajnega močnega in hladnega vetra. 

Veter namreč iz obraza ali rok odstrani vso vlago, zaradi česar je povrhnjica suha, rdeča in srbeča ter je videti kot opekla koža poleti. Stanje takšne kože pa se lahko še poslabša na sončen in vetroven dan ter če v takih razmerah preživimo dlje časa. 

Kako torej zaščititi svoja lica? 

Foto: Pexels

1. Vlaženje je ključno

Če torej vetroven dan preživljamo zunaj, moramo poskrbeti za zaščito kože – to je najlažje storiti tako, da kožo, torej lica, čelo, roke, dobro namažemo z vlažilno kremo, strokovnjaki pa prav tako priporočajo, da v vetrovnih dnevih iz svoje rutine izločimo čistila za obraz, ki vsebujejo peščene delce ali kislino. 

Prav tako razmislite o nakupu vlažilca zraka, ki ga prižgite preden greste spat. Ta bo namreč zraku dodal vlago, vaši koži pa pomagal to vlago zadržati v sebi. 

Foto: Unsplash

Čeprav sončne in vetrne opekline niso povsem enake, pa je krema za sončenje ključna pri preprečevanju obeh, pravijo strokovnjaki, ki svetujejo, da ste pri nakupu kreme za sončenje pozorni na to, da je krema tudi vlažilna in ne deluje samo kot zaščita proti soncu. 

2. Pokrijte izpostavljene dele telesa

Obraz in roke so najbolj izpostavljene vetru, zato je pomembno, da jih čim bolj skrijemo. Rokavice, jakne z visokim ovratnikom, ki pokrijejo spodnji del obraza, šali ali maske so odličen način, da še dodatno zaščitimo svoj obraz. 

Kako poskrbeti za vetrne opekline?

Strokovnjaki priporočajo, da si v primeru vetrnih opeklin obraz umijete z blagimi čistili za obraz, jih namažete z blagimi vlažilnimi kremami, voda, s katero si umivate obraz, pa naj bo mlačna, saj lahko vroča voda še dodatno poškoduje povrhnjico. Pri res hudih opeklinah so priporočljivi obkladki. 

Foto: Pexels

Pri izbiri vlažilnih krem bodimo pozorni na tiste, ki vsebujejo aloe vero, oves in sojo, saj ti blagodejno vplivajo na našo kožo, pomembno pa je tudi, da je mazilo gosto, kot je na primer vazelin. 

Prav tako ne škodi, če se zunanjim aktivnostim na vetrovne dni kar izognemo, še posebej, če vemo, da je naša koža nagnjena k izsušenosti in opeklinam.

Kaj je huje – sončne ali vetrne opekline?

Na splošno lahko rečemo, da so sončne opekline slabše za kožo, saj sežejo dlje pod povrhnjico kože in zato so posledice sončnih opeklin dolgotrajnejše od vetrnih opeklin. Kljub temu pa vetrne opeklino niso prav nič prijetne in dobro je, da se izognemo obojim.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close