Kateri so najbolj priljubljeni proizvodi za nego kože?

13. junij 2023

Kateri so najbolj priljubljeni proizvodi za nego kože?

13. junij 2023
Foto: Unsplash

Prva polovica leta je mimo, med najbolj iskanimi sestavinami pa so predvsem tiste, ki popravljajo kožno bariero. Katere so to in kakšne učinke imajo?

Na Stylu pogosto govorimo o negi kože in predstavljamo najnovejše inovacije na tem področju. Vsaka sestavina oz. učinkovina ima svojo vlogo, ključno pa je, da vi veste, katera je za vas. Glede na poročilo, ki ga je nedavno objavil SPATE, so štiri najbolj iskane sestavine za nego kože v prvi polovici tega leta: ceramidi, glikolna kislina, tretinoin in polžja slina.

Kakšen namen ima vsaka izmed naštetih sestavin in ali jo potrebujete?

Foto: Unsplash

Glikolna kislina

Glikolna kislina spada v skupino AHA kislin, torej tistih, ki so topne v vodi. Te na naši koži razbijajo vodne vezi v površinski plasti, ki jo sestavljajo odmrle kožne celice. Spodbujajo hitrejši proces luščenja odmrlih kožnih celic. Piling je naraven proces, ki ga naša koža izvaja sama, vendar včasih tega ne počne dovolj dobro, zato ji je treba pomagati s temi kislinami.

Uporabljamo jih 2- do 3-krat tedensko v večerni rutini po čiščenju obraza. Glikolna kislina pomaga povrniti sijaj kože, zgladi teksturo kože, če imamo težave s suho kožo na stopalih ali nadlahteh, polnih hrapavih lis (keratosis pilaris) pa lahko celo pomaga tudi pri tem.

Foto: Unsplash

Tretinoin

Tretinoin je v nekaterih državah klasificirano kot zdravilo. Uporablja se predvsem za zdravljenje aken. Čeprav se ljudje včasih hvalijo, da so ga tako ali drugače dobili, ne priporočamo uporabe tretinoina na lastno pest, brez priporočila dermatologa.

To je zelo močna sestavina, ki deluje na samo DNK kožnih celic. Spada v skupino retinoidov in tu govorimo o čisti retinojski kislini. Zato je učinek tretinoina tako intenziven. Spodbuja cikel nadomeščanja kožnih celic in nastajanja novih. Zahvaljujoč temu odličnemu učinku lahko opazimo “čiščenje” kože, če se borimo proti aknam, ali zmanjšano vidnost gub, ker se proizvaja kolagen.

Kot vsi retinoidi se ga uporablja v zelo majhnih količinah le zvečer (ker je nestabilen na UV sevanju) in se uvaja postopoma. Pri uporabi tretinoina je priporočljivo dodati zelo hranljivo kremo, saj lahko retinoidi (predvsem tretinoin) izsušijo kožo.

Foto: Pexels

Ceramidi

Ceramidi so lipidi, ki jih naravno najdemo v naši koži. Ceramidi v kozmetičnem svetu so rastlinskega izvora. So pomemben del zdrave in močne kožne pregrade. Najpogosteje se priporočajo za uporabo pri suhi koži, ki ji naravno primanjkuje ceramida, ali pri koži, kjer je kožna pregrada poškodovana.

Uporabljamo jih lahko podnevi in ​​ponoči, pri aknasti koži pa jih uporabljamo v manjših dozah, saj lahko krema, balzam ali serum, ki je izjemno nasičen s ceramidi, povzroči zamašitev por in poslabša stanje. Vsi drugi tipi kože zlahka sprejmejo izdelke, ki so izjemno nasičeni s ceramidi.

Foto: Unsplash

Polžja slina

Polžja slina se vrača. Za nekaj ​​časa smo na to sestavino pozabili, v zadnjem letu ali dveh pa je znova zaživela in našla mesto na naših kozmetičnih policah. Oboževana je zaradi izjemne regeneracijske moči in tudi zaradi pomiritve kože z globoko hidracijo. Kemično gledano je polžja slina sestavljena iz kombinacije beljakovin, encimov, hialuronske kisline, peptidov, železa in cinka.

Posebej zanimivo je, da je polžja slina naravno bogata z alantoinom, ki je odgovoren za njen regenerativni učinek in glikolno kislino. S kombinacijo tega kompleksa polžje sline pomagamo obnoviti in navlažiti kožo, zato ni čudno, da se je svet ponovno zaljubil v to sestavino.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close