Kmalu se bomo lahko kopali v najslavnejši francoski reki

26. junij 2023

Kmalu se bomo lahko kopali v najslavnejši francoski reki

26. junij 2023
Foto: Unsplash

V teku je obsežen projekt čiščenja v vrednosti 1,4 milijarde evrov, s katerim naj bi škodljive vode Sene spremenili v kopališče.

Med poletnimi olimpijskimi igrami, ki bodo prihodnje leto v Parizu, bodo nekatere plavalne prireditve potekale tudi v vodah Sene. Gre za del ambicioznega načrta čiščenja reke in zagotovitev njene varnosti za plavalce.

Čeprav so na reki potekale plavalne prireditve na olimpijskih igrah leta 1900, je bilo kopanje v Seni od leta 1923 prepovedano zaradi nevarnosti zaradi prometa ladij in onesnaževanja vode. Zdaj želi mesto reko oživiti kot kopališče za olimpijske igre in do leta 2025 tudi za javnost.

Foto: Unsplash

Ali je kopanje v Seni varno?

Čeprav so bregovi Sene morda romantičen kraj za sprehod, so njene vode postale tako strupene, da celo ribe težko preživijo.

Poleg tega, da je reka, ki teče skozi pariško prestolnico, odlagališče polomljenih koles in smeti, je onesnažena tudi z neprečiščenimi odpadnimi vodami. Trenutna edina glavna naloga te vodne poti je prevoz blaga in ljudi s čolni.

Vendar se bo to kmalu spremenilo. Obiskovalci mesta se bodo čez nekaj let lahko kopali v teh znamenitih vodah.

Foto: Unsplash

1,4 milijarde evrov vreden projekt

V teku je obsežen 1,4 milijarde evrov vreden projekt čiščenja, ki naj bi škodljive vode Sene spremenil v kopališče. Pobuda se vleče že desetletja, vendar so se zaradi bližajočih se olimpijskih iger dela pospešila.

Reka mora biti pripravljena za olimpijski triatlon in tekme na odprtih vodah do julija prihodnje leto, nato pa bodo sledile še paraolimpijske igre.

Sena bo tudi osrednji del otvoritvene slovesnosti, ki se bo odvijala na vodi in na bregovih.

Projekt čiščenja vključuje omejevanje hiš in čolnov, ki v reko spuščajo odpadne vode, ter izboljšanje čistilnih naprav za odpadne vode. V gradnji so tudi ogromni zbiralniki, ki bodo preprečili, da bi se ob deževju v reko razlile odpadne vode, polne bakterij.

Kdaj se bodo ljudje lahko kopali v Seni?

Po olimpijskih igrah bo reka za javnost odprta poleti 2025. Mestna uprava preučuje lokacije petih kopališč ob Seni, tako v Parizu kot tudi drugje.

Foto: Unsplash

Verjetno bosta dve na bregovih parka Parc Rives de Seine in eno na rokavu Marie v središču Pariza, eno v pristanišču Bercy v 12. okrožju in eno na Allée du Bord-de-l’Eau v Bois de Boulogne v 16. okrožju.

Ker se Pariz v zadnjih letih sooča z izjemno visokimi poletnimi temperaturami, ki bi lahko do leta 2050 presegle 50 stopinj Celzija, bodo vode za kopanje pripomogle k temu, da bo mesto v prihodnosti bolj prijetno za bivanje.

Projekt želi spodbuditi tudi druga mesta, da začnejo zagotavljati večjo varnost svojih vodnih poti.

“To bo tako rekoč ustvarilo valove po vsem svetu, saj veliko mest opazuje Pariz,” pravi Dan Angelescu, znanstvenik, ki za mestno hišo z rednim vzorčenjem spremlja kakovost vode v Seni. “To je začetek gibanja,” pravi.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close