Partner je udaril mojega otroka, kaj naj naredim?

20. december 2021

Partner je udaril mojega otroka, kaj naj naredim?

20. december 2021
Avtor: Unsplash

Nemalo odraslih je še vedno prepričanih, da se otroke lahko disciplinira tudi s tepežem. Raziskave kažejo, da to na otrocih pusti trajne posledice, vendar se mnogi tega še vedno poslužujejo.

Ameriška akademija za pediatrijo poroča, da ima fizično discipliniranje otrok dolgotrajne posledice za njihovo zdravje, pri nekaterih pa njihovo vedenje pravzaprav še poslabša.

Veliko staršev je fizično nasilje kot del vzgoje že opustilo in vidijo to kot nekaj nedopustnega, a nekateri so še vedno prepričani, da občasna klofuta ne škodi. Vendar, kaj storiti, ko ste vi proti fizičnemu nasilju, vaš partner pa ne?

Uporabnica Starševskega čveka se je obrnila na forum za pomoč, saj je njen novi partner, ki ni oče njenega sina, otroku prisolil klofuto. “Kaj točna sta imela, mi noben od njiju noče povedat, jaz sem stala za štedilnikom in nisem videla, kaj se je zgodilo. Je bilo pa precej razgreto ozračje. S partnerjem sva skupaj nekaj mesecev, nima svojih otrok, ne zna z njimi in z mojim najstnikom si nista najbolj simpatična, zato ju držim čimbolj narazen,” je razložila in dodala, da njen sin ne dovoli, da bi mu njen partner solil pamet, kar razume. “Zdi se mi, da je prav, da se postavim za svojega sina, saj navsezadnje ni naredil nič tragičnega. Partner pa je sikal skoraj odraslemu fantu pod njegovo streho. Partner mi očita, da ni čudno, da je nesramen, če ve da ima moj back up, s čimer pa se ne morem strinjati.” Avtorici se poraja vprašanje: se raziti s partnerjem, ali ju le držati narazen?

Partner ne vidi napake

Parter v svojem ravnanju ne vidi težave in tudi če ga sami opozorite, vas po vsej verjetnosti ne bo poslušal. Dr. Lateef Krauss Abdullah, raziskovalec in profesor na Inštitutu za družbene vede, svetuje, da se sprva izobrazite, kako dejanja vašega partnerja škodujejo vam in vašim otrokom. “Vaš partner z vašimi otroci najbrž dela na enak način, kot je bil vzgojen on. Vendar se moramo pri vzgoji otrok pogosto zanesti na svoj intelekt in sami določiti, kakšen način je pravi.” Doktor dodaja, da se otroke disciplinira in uči do 14. leta, kasneje pa se jih tretira kot odrasle in se z njimi spoprijatelji.

“Kot mama in partnerica se morate sprva izobraziti, kako fizično nasilje škoduje vašemu otroku in vajinemu odnosu in se nato spopasti z partnerjem,” razlaga in dodaja, da poskušajte biti spoštljivi, a le vi veste, na kakšen način vas bo poslušal. “Pozabite na vlogo ‘dobre žene’, kjer morate ostati tiho in podpirati vašega partnerja in ostanite humani do svojih otrok.”

Oče oz. moški mora družini zagotoviti varnost in otroci naj bi se v njegovi družbi počutili varne fizično, psihično in čustveno. Vendar partner s svojim ravnanjem v vašem otroku zbuja tesnobo in neprijetne občutke, kar pomeni, da se na dolgi rok doma ne bo več počutil udobno ali varno. Dr. Lateeh opozarja, da se bo otrok tako naučil početi stvari le zato, da bo partner zadovoljen in ne zato, ker bi sam želel.

Avtor: Pexels

Najdite si zaveznika

Dr. Lateeh svetuje, da si poiščete prijatelja ali družinskega člana, ki ga vaš partner spoštuje in mu poveste, kaj se je zgodilo. Če bo vaš partner slišal še od drugih, da njegovo ravnanje ni pravilno, so veliko večje možnosti, da vas bo poslušal.

Podobno zgodbo je delila tudi mama na forumu proti nasilju He Ara Mataora, kjer je zapisala, da je njen mož tepel njuno hči. “Kontaktirala sem njegovega očeta in njegovega mentorja, ki ga zelo spoštuje. Želela sem, da ga najprej postane sram, ker je to sploh storil. Vendar najbolj se je spremenil, ko mu je njegov prijatelj povedal svojo zgodbo, kako se je njegova hči oddaljila od njega, ker jo je tepel,” je delila. “Posledično se je najina hči veliko varneje počutila doma in je svojemu očetu ponovno zaupala.”

Kaj če bi vas udaril?

Predstavljajte si, da bi vaš partner udaril vas. Kako bi reagirali? Vaš sin si zasluži enake reakcije. Če menite, da to ni bila napaka, ampak zavestna odločitev in je to stil vzgoje vašega partnerja, je čas, da se zamislite, če je to res človek, s katerim želite biti. Vaš otrok in vajin odnos vam mora biti na prvem mestu. Ker to ni njegov sin, so možnosti, da se bo zanj spremenil, majhne.

“Slej ali prej boš za klofuto pri partnerju na vrsti ti, ker se njemu to očitno zdi sprejemljiv način reševanja sporov,”

je komentiral eden izmed uporabnikov.

Nekateri so avtorico opozorili ravno na to,  da je za otroka ta moški še vedno tujec in če že sama ne bi nad njim dvignila roke, zakaj bi to dovolila tujcu. “Še oče otrok si ne dovoli, da bi klofutal otroke, kamoli da bi jih en tuji, pa čeprav je je**č in da bi jaz to mirno gledala. Ne glede na to, kaj sta imela, nasilje ne reši ničesar in jaz nikakor tega ne bi mirno gledala. Moja kri je moja kri, občasnika se že dobi,” je napisala ena izmed uporabnic.

Ob takih dogodkih je čas za konkreten premislek, kako dobro svojega partnerja sploh poznate in če se vajine vrednote pokrivajo. Vaš otrok mora biti za vas vedno na prvem mestu.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close