Poleg preprečevanja gubic se botoks uporablja tudi za to!

09. maj 2023

Poleg preprečevanja gubic se botoks uporablja tudi za to!

09. maj 2023
Foto: Instagram @marbella.lips

Mnoge ženske so po uporabi botoksa ugotovile, da manj trpijo za migrenami. Strokovnjakinji razlagata, ali je vredno poskusiti.

Mnogi, ki redno trpijo za migrenami, vedo, da je spopadanje z njimi izjemno težavno in pogosto neuspešno. Kljub številnim nasvetom, rutinam in zdravilom, ne deluje pri vsakem enako. Ena izmed nepričakovanih alternativ za boj proti migrenam pa je postal botoks.

Botoks naj bi pri kroničnih bolnikih (osebah, ki imajo 15 ali več dni glavobola na mesec) zmanjšal pogostost migrenskih dni v povprečju za kar 50 odstotkov. O čudežih, pomanjkljivostih in tveganjih botoksa proti migrenam sta za Glamour spregovorili nevrologinji dr. Risi Ravitz in dr. Elizabeth Hawkes.

Foto: Pexels

Kaj so migrene?

Migrene se razlikujejo od običajnih glavobolov. Tudi običajni glavoboli so neprijetni, vendar niso tako hudi kot migrene in poleg pritiska in bolečin v glavi običajno nimajo drugih simptomov. Po drugi strani pa so lahko migrene veliko močnejše in pogosto jih spremljajo slabost, moten vid, bruhanje, izredna utrujenost, občutljivost na svetlobo in zvok itd.

Študije kažejo, da se letno več kot milijarda ljudi spopada z migrenami, najpogosteje pa prizadenejo mlade odrasle in ženske.

“Menimo, da je eden od razlogov, zakaj so ženske bolj dovzetne za migrene, dejstvo, da jih lahko sprožijo nihanja hormonov,” pravi dr. Hawkes. “Ženske doživljajo nihanje hormonov med menstrualnim ciklusom in tudi v različnih obdobjih življenja, na primer med nosečnostjo in menopavzo.”

Kako se botoks proti migrenam razlikuje od kozmetičnega botoksa?

Botoks, ki se uporablja pri migrenah, in botoks, ki se uporablja pri kozmetičnih posegih, sta pravzaprav popolnoma enaka. “V bistvu so ga ženske mlajših in srednjih let uporabljale za kozmetične namene,” je povedala dr. Ravitz. “In ker so to tudi najpogostejše osebe, ki imajo migrene, so ugotovili, da pomaga tudi pri tem.”

Ženske so dobivale botoks iz estetskih razlogov in slučajno opazile olajšanje simptomov migren, zato so ga zdravniki začeli preučevati kot neposredno zdravljenje.

Edina razlika med obema postopkoma je, da lahko pri botoksu proti migrenam naredijo nekaj več injekcij na področjih, kjer se pojavlja bolečina. Botoks proti migrenam ima lahko enak estetski učinek kot kozmetični botoks, kar za ljudi, ki si želijo takega učinka, pomeni dve muhi na en mah. “Izvajamo ga vzdolž linij gub in tako ohranimo simetričen obraz,” razlaga doktorica Ravitz.

Kako deluje botoks pri migrenah in kako učinkovit je?

Dr. Hawkes pravi, da je botoks lahko učinkovit način zdravljenja migrene in da ga je za to celo odobril tudi angleški Nacionalni inštitut za zdravje in odličnost oskrbe (NICE). “NICE priporoča botoks za preprečevanje glavobolov pri odraslih, ki imajo kronične migrene, torej več kot 15 na mesec, katerih stanje se ni odzvalo na jemanje vsaj treh predhodnih preventivnih zdravil in so bili ustrezno obravnavani zaradi prekomerne uporabe zdravil,” pojasnjuje nevrologinja.

Pri zdravljenju migrene se botoks vbrizga v lasišče, zadnji del vratu, zatilje in okrog glave.

Kako točno deluje?

“Botoks paralizira živčne terminale. V bistvu živčni terminali prenašajo bolečino, pri tem pa proizvajajo tudi bolečinske snovi, in botoks ta proces popolnoma ohromi.” Pravi dr. Ravitz in dodaja, da ustavi proces vzorčenja bolečine in sprosti mišice.

Po izkušnjah doktorice Ravitz je pri velikem vzorcu njenih bolnikov botoks zelo učinkovit in ga običajno zelo dobro prenašajo. Pravi, da nekateri njeni bolniki ugotavljajo, da celo odpravlja potrebo po zdravilih, kar je zelo pomembno. Vendar pa pravi tudi: “Približno 7 do 10 odstotkov mojih bolnikov meni, da ni učinkovit in da se v tem času dejansko počutijo slabše.”

Kot pri vsakem medicinskem postopku je vsak človek drugačen in se bo na zdravljenje odzval različno, zato je najbolje, da se dobro pozanimate in se z zdravnikom temeljito pogovorite o svojem telesu in zdravstveni zgodovini, preden se odločite zanj.

Kakšni so možni neželeni učinki?

Dr. Ravitz zagotavlja, da se neželeni učinki botoksa pri odmerkih, predpisanih za migreno, običajno ne pojavljajo, in tudi če se pojavijo, niso posebej nevarni in trajajo le štiri do šest tednov.

“Najpogosteje čutijo ljudje bolečine, ker se soočajo s številnimi injekcijami, včasih pa lahko zaradi postopka dobijo glavobol,”

je povedala Dr. Ravitz, a tudi ta glavobol naj bi v roku enega dne izzvenel.

Kako dolgo deluje botoks pri migrenah?

“Če pri pacientu deluje, en krog zdravljenja običajno traja približno tri mesece,” pravi dr. Ravitz. Čeprav ga vsak presnavlja različno hitro, se je izkazalo, da je uporaba botoksa vsake približno tri mesece učinkovito.

Dr. Hawkes se strinja. “Botoks sicer ni popolno zdravilo za migreno, lahko pa zmanjša pogostost in resnost migrene,” pravi. Običajen čas, da botoks začne delovati, je dva tedna, nekateri bolniki pa poročajo, da olajšanje občutijo že prej.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close