Prehranska piramida v resnici ni zdrava za nas!

24. februar 2023
Miza, polna hrane

Prehranska piramida v resnici ni zdrava za nas!

24. februar 2023
Foto: Pexels

Znana piramida, o kateri smo se učili v otroštvu, pravzaprav ni namenjena zdravi prehrani, ampak zaslužku velikih korporacij.

Zagotovo se vsi spominjamo barvite piramide, ki so nam jo kazali v otroštvu. Piramida nam je narekovala, da moramo pojesti največ ogljikovih hidratov, najmanj pa olja in sladkarij. A sam izvor prehranske piramide je popolnoma drugačen od tega, za kar se uporablja v naših šolah.

Prva prehranska piramida je nastala na Švedskem v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Prišlo je do uličnih protestov zaradi visokih cen hrane in vlada je ustanovila odbor, ki naj bi ugotovil, ali je mogoče sestaviti zdrav obrok po dostopni ceni.

Foto: Profimedia

Dr. Luise Light je bila prehranska strokovnjakinja, ki je ustvarila prehransko piramido, ki jo poznamo vsi. Javnosti jo je leta 1992 predstavilo Ministrstvo za kmetijstvo Združenih držav Amerike, sestavljalo pa jo je šest blokov, zloženih od največjega do najmanjšega.

Kaj je prehranska piramida?

Prehranska piramida je bila vizualna predstavitev skupin živil, ki je prikazovala prehranske nasvete o tem, kaj naj ljudje uživajo za optimalno zdravje. Živila na dnu piramide so bila rafinirana žita, kot so riž, kruh in testenine, in predlagano je bilo, da ljudje dnevno zaužijejo 6-11 porcij.

Nato so prišle porcije sadja in zelenjave po 2-4 porcije oziroma 3-5 porcij.

Ljudem so svetovali, naj zaužijejo 2-3 porcije mlečnih izdelkov, nato 2-3 porcije beljakovin, kot so rdeče meso, jajca, fižol in oreščki. Maščobe in olja so bili na vrhu, vsa ta živila pa naj bi zaokrožila uravnoteženo prehrano.

Foto: Pexels

Prehranska piramida je temeljila na predpostavki, da morajo ljudje dobiti največ hranilne vrednosti, ki jo lahko, za najnižje stroške. Tako je bila celotna prehrana sestavljena iz ogromne količine ogljikovih hidratov. Toda s sedanjim večjim razumevanjem vpliva ogljikovih hidratov na telesno težo in zdravje ter koristi zdravih maščob se zdi, da je živilska industrija morda sledila zavajajočim nasvetom.

Je prehranska piramida napačna?

Zdaj vemo, da maščobna hrana ni nujno “slaba”. Pravzaprav je znano, da živila z nizko vsebnostjo maščob povzročajo več težav, kot jih preprečujejo. Potrošniki so mislili, da so ravnali prav, ko so hrano z visoko vsebnostjo maščob nadomestili s predelano nezdravo hrano, ki je bila oglaševana kot hrana z nizko vsebnostjo maščob.

Ti izdelki z nizko vsebnostjo maščob, brez maščobe in izdelki z zmanjšano vsebnostjo maščob so pogosto vsebovali dodatke, kot so sladkor, sol in kemična polnila, kar je škodovalo našemu zdravju. Nekateri stranski učinki so bili kronične bolezni, povečanje telesne mase in tveganja za zdravje srca.

Foto: Unsplash

Poleg tega je zaradi nepremišljenega prekomernega uživanja ogljikovih hidratov veliko ljudi začelo razvijati sladkorno bolezen tipa 2. To se je zgodilo, ker njihova telesa niso mogla proizvesti dovolj inzulina ali pa niso mogla predelati odvečnega inzulina, ki ga ustvari.

Registrirana dietetičarka Susan Bowerman pa je tudi opozorila na dejstvo, da so na “žitno” skupino v osnovi vplivali lobisti v žitni industriji.

Živilska industrija je zavajala

Rezultati pravilnega ugotavljanja, kakšna je zdrava prehrana, ne bi povečali dobička živilskih korporacij, zato so ga spremenili. Priporočenih 5-9 obrokov sadja in zelenjave so zmanjšali na 2-3. Žitna podjetja pa so razlog, da so porcije iz pet obrokov žitaric dvignili na 11.

Kar zadeva mlečne izdelke, ni bilo priporočila, vendar je bilo tudi to dodano v korist mlečne industrije. Korporacije so potrošnike zavedle, da so ogljikovi hidrati ločena skupina živil od sadja in zelenjave.

Luise Light, ki je bila del ustanovitve piramide, se je strinjala in izjavila: “Vrsta žit, ki jih predlaga piramida, je bila tudi težava. Piramida ni poudarjala celih zrn in je tako na nek način spodbujala uživanje rafiniranih žit.”

Druga težava s prehransko piramido je bila odsotnost kakršnih koli navodil glede velikosti porcije za vsako skupino živil. Ljudje so verjetno precenili, kako izgleda pravilna porcija hrane, in se prenajedli. Očitno je prvotno prehransko piramido spremljala knjižica, ki je razlagala, kako pravilno izmeriti velikost porcije. Večina ljudi ni vedela, da takšna brošura sploh obstaja.

V preteklih letih je bilo izvedenih več študij, kot sta Women’s Health Initiative in Nurses’ Health Study, ki so ugotovile, da uživanje maščob ne vodi v koronarno srčno bolezen.

Foto: Wikimedia

Modernejša prehranska piramida

Prehranska piramida je šla skozi več iteracij, odkar je bila ustvarjena. V zadnji različici lahko vidite, da je bila dnevna vadba dodana kot osnova, medtem ko so rdeče meso in predelani ogljikovi hidrati zmanjšani na minimum. Zelenjava je zdaj neodvisna od sadja in jo lahko uživamo v izobilju. Presenetljivo je, da nova piramida celo dovoljuje multivitamine in alkohol v zmernih količinah za tiste, ki jih lahko uživajo.

Odločitev za spremembe je prišla kot posledica spoznanja, da izvirna piramida ni povzročila zmanjšanja bolezni srca, debelosti ali sladkorne bolezni. Dobra novica je, da se kljub vsem stvarem, ki so šle narobe, z večjim poudarkom na vključevanju sadja in zelenjave naša prehrana premika v pravo smer.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close