Ta evropska mesta so neodkriti biseri, ki jih morate obiskati

09. januar 2024

Ta evropska mesta so neodkriti biseri, ki jih morate obiskati

09. januar 2024
Foto: Instagram @jusanders23

Ta evropska mesta so neodkriti biseri, ki jih morate obiskati

09. januar 2024
Foto: Instagram @jusanders23

Celotna Evropa je izredno očarljiva, a največkrat se na popotniškem seznamu najdejo zgolj glavna in najbolj poznana mesta. Odkrili smo evropske bisere, ki ji morda še ne poznate.

Lozana, Švica

Očarljivo švicarsko mesto se nahaja na severni obali Ženevskega jezera, številne čudovite stavbe pa so raztresene po pobočju hriba s pogledom na Alpe. Lozana je najmanjše mesto na svetu, ki ima celoten sistem podzemne železnice.

Ne pozabite obiskati katedrale ter se sprehoditi po čudovitem starem mestnem jedru in ob obali Ženevskega jezera. V mestu, kjer je šport izrednega pomena, ne smete spregledati olimpijskega muzeja, trga Palud in mestne hiše ter palače Rumina.

Foto: Instagram @takemyhearteverywhere

Bath, Anglija

Zahodno od Londona se nahaja čudovito mesto Bath, ki je idealno za hiter in kulturno obarvan izlet. Celotno mesto je uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine in je najbolj znano po starodavnih naravnih termalnih vrelcih, v katerih so uživali že Rimljani in Kelti.

Najbolj priljubljena znamenitost so Rimske terme v katerih se sicer ne morete kopati, lahko pa uživate v vročih vrelcih kot sta Thermae Bath Spa in The Gainsborough Bath Spa. Po ogledu številnih mestnih muzejev in galerij se povzpnete na vrh stolpa Abbey Tower ter obiščite cvetočo oblikovalsko sceno s številnimi nakupovalnimi kotički in butiki.

Foto: Instagram @hellobath

Salzburg, Avstrija

Dvomimo, da še niste slišali za Salzburg, a je vsekakor vreden obiska. Rojstno mesto Mozarta, razkošna baročna arhitektura, uvrščena na Unescov seznam, ki se bohoti na vsakem koraku in preplete z edinstveno nemško in italijansko dediščino mesta vas bosta vsekakor očarala.

Obvezno poiščite glasbene predstave, mogočno trdnjavo Hohensalzburg in uživajte v številnih ponudbah hrane in pijače v mestu, od restavracij z Michelinovimi zvezdicami do ležerne pivovarne. Mozartove kroglice so razumljivo prav tak na seznamu obveznih okušanj, kar je seveda povsem logično.

Foto: Instagram @visitsalzburg

Siena, Italija

Približevanje srednjeveškemu središču Siene ob zvonjenju cerkvenih zvonov bazilike San Domenico je ena od najbolj dramatičnih potovalnih izkušenj. Osupljivo toskansko hribovsko mesto se zaradi svojega značilnega gotskega sloga in kaskadnih gričev, prepredenih z zgodovinsko arhitekturo, zdi kot zamrznjeno v času.

Obiščite enega največjih srednjeveških trgov v Evropi Piazza Del Campo, raziščite globlje v mestne ulice, katedralo Santa Maria Assunta, okrašeno z belim in črno-zelenim marmorjem. Privoščite si kozarec lokalnega vina ter sirovo ploščo v eni od številnih vinotek ali se sprehoditi o univerzitetnem botaničnem vrtu.

Foto: Instagram @ig_tuscany_
Foto: Instagram @ig_tuscany_
Foto: Instagram @ig_tuscany_

Ronda, Španija

Eno najstarejših mest v Španiji se nahaja 100 kilometrov stran od Malage, ki vas bo očaralo s svojimi ozkimi ulicami, znamenitim mostom, ki se dviga 98 metrov visoko in hišami na robu kanjona. V eni najstarejših in najveličastnejših dvoran za bikoborbe Bullring si lahko ogledate muzej bikoborb ali zbirko starinskega strelnega orožja.

Če imate radi zgodovino, si oglejte mavrsko kraljevo palačo s čudovitimi vrtovi in nekdanji arabski rudnik s stopniščem, vklesanim v skalo, z več kot 200 stopnicami, ki se spuščajo do reke.

Foto: Instagram @scotshomeandaway

Éguisheim, Francija

V regiji Alzacija, ki je eden najlepših koščkov Francije in se ponaša s številnimi čarobnimi vasicami, se med razkošnimi vinogradi nahaja slikovita vasica Éguisheim. En pogled na središče vasi polno ozkih, vijugastih cest ter polkrožnih lesenih hiš in jasno je, da je srednjeveški čar tu pustil močan pečat.

Kaj tukaj početi? Oglejte si zunanjost zgodovinskega gradu Château Saint-Léon in številne pisane cvetlične razstave po mestu. Nobeno potovanje v Alzacijo pa ni popolno brez priljubljene sladice tarte flambée, ki naj jo spremlja kozarček ali dva lokalnega rizlinga.

Foto: Instagram @visiteguisheim

Talin, Estonija

Edino glavno mesto na našem seznamu je Talin, mesto, ki leži na obali Baltskega morja. Staro mestno jedro, ki je uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine, bogatijo tlakovane ulice, srednjeveško obzidje in zgodovinske stavbe. Dan začnite na gradu Toompea, ki izvira iz 13. stoletja in ponuja panoramski razgled na mesto ter nadaljujte z ogledom ruske pravoslavne katedrale (katedrala Aleksandra Nevskega), ki je znana po svojih čebulnih kupolah, in baročne palače Kadriorg, ki je obdana s parkom in v kateri se nahaja umetnostni muzej.

Kulinarični okusi so tu zaradi skandinavskih in ruskih vplivov še posebej edinstveni, zato je vredno poskusiti tradicionalne jedi, kot so sled, črni kruh in pečena gos. V Talinu ne spreglejte nočnega življenja s številnimi bari za vsak okus, ki je še posebej pester.

Foto: Instagram @visittallinn

Heidelberg, Nemčija

Povsem značilno nemško mesto Heidelberg, ki je umeščeno v dolino reke Neckar, je obdano z gorami in veličastnimi gozdovi. Njegova zgodovina sega v 13. stoletje, slovi pa po univerzi, ustanovljeni leta 1386, ter gradu Heidelberg, zgrajenem v slogu nemške renesanse. Staro mestno jedro je zaradi ozkih ulic, zgodovinskih stavb in živahnega trga idealno za potepanje, na grad pa se lahko povzpnete z vzpenjačo.

Čez most se sprehodite po Filozofski poti, slikoviti poti, ki je dobila ime po številnih filozofih in pesnikih, ki so se po njej sprehajali. Dan raziskovanja zaključite s tradicionalnimi nemškimi specialitetami, kot so klobase in kislo zelje in postankom v stari lokalni pivnici.

Foto: Instagram @paulmichael

Brugge, Belgija

Nam najbolj slikovito in ljubko mestece je Brugge, ki se vije vzdolž kanalov iz zgodb, ki vodijo do srednjeveških stavb. To je eden tistih krajev, kjer se resnično počutiš, kot da bi se vrnil v preteklost ali v eno od pravljic iz otroštva. Sprehodite se po tržnici, ki obstaja že od leta 985 in si oglejte čudovita pročelja pisanih stavb.

Zapeljite se z ladjico po kanalih in si oglejte mesto z druge perspektive ali se povzpnite na vrh znamenitega stolpa Belfry. Ne zamudite obiska bazilike Svete krvi ali sprehoda po mostu svetega Bonifacija. Kar se tiče kulinarike so na prvem mestu vaflji, čokolada in seveda pivo.

Foto: Instagram @sebastianx069
Foto: Instagram @themodernleper
Foto: Instagram @themodernleper

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close