Zato ne smete piti kave takoj, ko se zbudite!

24. avgust 2023

Zato ne smete piti kave takoj, ko se zbudite!

24. avgust 2023

Strokovnjaki svetujejo, da zjutraj raje najprej spijete kozarec vode, nato pa posežete po tem ljubem toplem napitku.

Kava kot prva stvar zjutraj je edini način za začetek dneva. Kajne? Nekateri preprosto ne morejo govoriti ali delovati brez svoje jutranje kave. A če popijete vsaj en espresso takoj, ko zlezete iz postelje, strokovnjaki opozarjajo, da je to lahko eden najslabših načinov za začetek dneva.

Po mnenju strokovnjakov lahko pitje kave na prazen želodec takoj po tem, ko se zbudite, vpliva na raven kortizola in povzroči, da se kasneje čez dan počutite še bolj utrujeni.

Foto: Pexels

Kot pojasnjuje Parvinder Sagoo, farmacevt in spletni zdravstveni svetovalec za SimplyMedsOnline: “Če pijete kavo takoj, ko se zbudite, bi to lahko vplivalo na proizvodnjo kortizola v telesu, zaradi česar bi se lahko počutili bolj pod stresom in tesnobo, če bi šli naravnost na kavo v nasprotju z kozarcom vode.”

Parvinder tudi pojasnjuje, da je vaše telo, ko se zbudite, dehidrirano, ker do 8 ur niste pili tekočine. “Kofein je diuretik, kar pomeni, da hodimo pogosteje urinirati, vendar se moramo po nočnem spanju hidrirati, da ne izgubimo še več tekočine. Svetujem, da počakate vsaj eno uro po tem, ko se zbudite, preden popijete prvo kavo dneva.”

Foto: Unsplash

Nataly Komova, nutricionistka in strokovnjakinja za fitnes pri JustCBD, dodaja, da vam bo povečanje hormonov kortizola zjutraj dalo začasno budnost, čez nekaj časa pa boste padli in se boste počutili utrujeni.

“Povečana proizvodnja kortizolskih hormonov lahko moti vaš cirkadiani ritem in povzroči, da se počutite bolj otopele,” pojasnjuje. “Visoke ravni kofeina lahko zvišajo krvni sladkor, kar povzroči inzulinsko rezistenco in črpa vašo energijo, saj telo težje vzdržuje zmerno raven glukoze v krvi. Presežek kortizola lahko ovira vaš normalni mehanizem spanja in kakovost spanja, saj telo ponoči proizvaja več stresnih hormonov, ko naj bi bile ravni kortizola nizke. Slabo spanje lahko povzroči utrujenost pozneje tekom dneva.”

Foto: Unsplash

Kdaj je torej najboljši čas za prvo kavo?

“Priporočam, da kavo pijete pozno zjutraj do zgodnje popoldne; 3 do 4 ure po tem, ko vstanete iz postelje, saj so hormoni kortizola takrat običajno nižji,” svetuje Nataly.

Parvinder se strinja in dodaja: “Od sredine do poznega jutra je najboljši čas, da se malce okrepčate. Kava bi vam morala omogočiti, da občutite večjo budnost, da boste preživeli preostanek dneva. Imate tudi približno 6 do 10 ur, da pokurite kofein, preden poskusite zaspati.”

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close