“Zdi se mi, da se ljudje slovenskih oblikovalcev malce bojijo”

25. avgust 2023

“Zdi se mi, da se ljudje slovenskih oblikovalcev malce bojijo”

25. avgust 2023
Foto: Urška Pečnik in Arhiv MOL

“Zdi se mi, da se ljudje slovenskih oblikovalcev malce bojijo”

25. avgust 2023
Foto: Urška Pečnik in Arhiv MOL

Kaj imata skupnega modna fotografija in umetnost?

Slovenska oblikovalka Anja Medle je prepričana, da sta tesno povezani. To je želela, skupaj s fotografinjo Urško Pečnik, prikazati v razstavi Moda = Art, ki sta jo pod okriljem galerije Kresija pripravili v Desnem atriju Mestne hiše Ljubljana.

“Z Urško sva se velikokrat pogovarjali, kako moda ni prisotna v galerijskih prostorih, ker se sploh v slovenskem okolju ne smatra kot del umetnosti, nama pa se zdi, da je sama po sebi ena velika umetnost. In s to razstavo sva želeli pokazati, da spada v umetniški prostor,” razlaga Anja.

Foto: Urška Pečnik in Arhiv MOL

S projektom in razstavo želita opozoriti, da kreativna modna fotografija najde svoj prostor v galerijah, kot je v tujini že redna praksa, jo približati širši javnosti ter ovekovečiti njeno umetniško vrednost.

Na razstavi so razstavljene fotografije Anjine magistrske kolekcije, ki jo je navdihnil film Klovni Federica Fellinija. “Zato sva ustvarili takšno jugo, nostalgično sceno, osemdeseta leta, z italijanskim pridihom in malo kiča. Šlo je za poseben način fotografiranja, da sva dobili zasanjane, zabrisane fotke,” pravi Anja.

Foto: Urška Pečnik in Arhiv MOL

“Slovenci se nas še vedno bojijo”

Dodaja, da je v Sloveniji nasploh moda še vedno samo oblačilo. “Se mi zdi, da se ljudje slovenskih oblikovalcev malce bojijo, ker mislijo, da so naša oblačila samo ekstravagantna. Ampak ni tako. Kolekcije so vedno bolj nosljive, s kosi, ki jih ženske lahko oblečejo vsak dan.”

Opaža, da se vedno več ljudi zaveda pomena trajnost in nosi slovenska oblačila ter jih izdelujejo po naročilu. “Ampak to gre zelo počasi. Slovenci smo zelo previdni, veliko časa rabimo, da nekaj sprejmemo.” Oblačila slovenskih oblikovalcev zaradi načina izdelave in kvalitetnejših materialov pač pridejo z višjo ceno.

Foto: Urška Pečnik in Arhiv MOL

Investicija v kakovost

A Anja je prepričana, da se splača investirati v dražje, boljše kose. “Slovencem bi svetovala, da naj pri slovenskih oblikovalcih investirajo v nekaj, kar res veliko nosijo. Če je to obleka, naj si kupijo obleko. Če je to suknjič, naj investirajo v njega. Ali pa se odločijo za nekaj, kar je čisto odštekano, kar izstopa.”

Kolekcije slovenskih oblikovalcev boste lahko videli tudi na letošnjem tednu mode, ki se v prestolnico vrača v začetku oktobra. Tam se bo z dvema kolekcijama predstavila tudi Anja. “Ena kolekcija bo reciklirana, nastala v sodelovanju s Smile, Pivovarno Union. Druga pa sva ustvarila skupaj z dolgoletnim prijateljem in kostumografom Metodom Črešnarjem in bo zelo ženstvena.” Komaj čakamo, da ju vidimo!

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close