13 usodnih in najpogostejših napak pri ličenju

01. marec 2023

13 usodnih in najpogostejših napak pri ličenju

01. marec 2023
Foto: Pexels

Ličila so odličen pripomoček za poudarjanje naravne lepote, krepitev samozavesti in zakritje drobnih nepravilnosti, a za pravi učinek je treba poznati in upoštevati pravila. Pazite, da ne naredite katero izmed teh najpogostejših napak.

1. UMAZANI ČOPIČI IN PRIPOMOČKI – polni so bakterij, ostankov odmrle kože in koščkov posušenih ličil, bljak

Da o prahu in dlačicah sploh ne bomo zgubljali besed. Umazani čopiči so eden izmed glavnih krivcev za nastanek mozoljev, kožnih vnetij in tudi slabšega nanosa ličil. Svoje pripomočke očistite vsaj enkrat mesečno. Lahko jih očistite s toplo vodo in običajnim milom, a predlagamo izdelke narejene izključno za čiščenje čopičev.

Pazite, da čopiče po čiščenju dobro osušite in jih sušite tako, da dlačice čopiča ne bodo položene na ravno podlago, saj lahko izgubijo obliko.

Foto: Pexels

2. LIČILA NOSIJO VAS IN NE VI NJIH – ne pretiravajte s količino, manj je več

Debeli nanosi pudra, opazno senčenje in osvetljevalec, pretirano obarvane veke z nekaj plastmi maskare in še črtalom ter odtenek šminke, ki vas nekaj let postara, ni naravno niti privlačno. S preveč ličili boste kaj hitro spominjali na drag queen videz, poleg tega si boste leta prišteli, namesto odšteli.

3. VEČERNO LIČENJE ZA ČEZ DAN – ne reče se mu brez razloga večerno ličenje

V kolikor niste zvezdnica ali vplivnica, ki jo čaka snemanje pred fotoaparatom ali kamero, izberite dnevni videz. Čez dan na obraz nanesite ličila v umirjenih in naravnih odtenkih, zvečer pa si lahko daste duška s temnejšimi in drznejšimi odtenki vek in ustnic, bleščicami ter umetnimi trepalnicami.

Foto: Pexels

4. PREVEČ RDEČILA IN BRONZERJA – stop z vsesplošnim nanosom rdečila in bronzerja na ves obraz

Lepotne vlogerke nemalokrat v svojih videih nanašajo bronzer čez cel obraz, da so videti že skoraj oranžne ter rdečila za lice na vse možne dele obraza. Ne posnemajte jih!

Bronzer nanašajte diskretno v tankih plasteh, raje kot čez celoten obraz, ga nanesite na dele, ki se jih sonce v resnici najbolj dotakne (ličnice, brada in čelo). Rdečilo za lica naj ostane na ličnicah. Pika.

Foto: Unsplash

5. IZBIRA ODTENKA PUDRA NA ROKI – še zadnjič, odtenek pudra se izbira direktno na obrazu, ne na zapestju ali vratu

Ste tudi vi ena tistih, ki ima v iskanju najbolj ustreznega odtenka pudra, roke povsem obarvane? Polt na rokah ali vratu je lahko popolnoma druge barve kot na obrazu. Odvisno je, koliko ste izpostavljeni soncu, zato je najbolje, da barvo pudra preizkusite direktno na obrazu, najbolje na čeljusti za primerjavo z barvo vratu.

V kolikor je vaš obraz veliko temnejši od vratu, izberite svetlejši odtenek. Dlani so navadno veliko temnejše od obraza, še posebej če uporabljate izdelke z zaščitnim faktorjem samo na obrazu, na rokah pa ne.

Foto: Pexels

6. PREMALO NEGOVANA KOŽA – na svoj negovalni ritual uvrstite pilinge, maske in čistila za obraz

Slabo očiščena koža je eden izmed razlogov za izbruh mozoljev, vnetij in različnih drugih kožnih sprememb. Redno izvajajte odstranjevanje odmrle kože s pilingi, ki naj ne bodo pregrobi, ter koži privoščite različne maske za vlaženje, hranjenje in proti staranju.

Za dnevno čiščenje kože in odstranjevanje ličil navadno milo ni dovolj, uporabite ustrezne izdelke in redno čistite obraz. Na spanje z ličili pozabite. Trik lepšega videza in nanosa ličil je negovana koža in nepravilno očiščena koža je vzrok “svaljkanja” ličil.

Foto: Pexels

7. IZSUŠENA KOŽA – privoščite svoji koži dovolj hidratacije, ne pustite je žejne

Kako veste, da je vaša koža dehidrirana? Negovalni izdelki se hitro vpijejo, koža se lušči, čez dan pa puder “čudežno” izgine. Še en trik, ki vam bo pomagal ugotoviti, ali morate vaši koži privoščiti vlažilno nego, je da s prstom rahlo privzdignete kožo na licih navzgor. V kolikor opazite veliko drobnih linij, v vašo nego vključite izdelke, ki kožo dodatno vlažijo.

Foto: Pexels

8. MED PLASTIČNO LUTKO IN RAKUNOM – osvetljevalci so krasni, če jih znate uporabljati

Osvetljevalci so navadno visoko pigmentirani in je za pravi učinek dovolj majhna količina. Nanesite ga visoko nad lično kost, na sredino nosu in ščepec na brado in nad obrvi. Podočnjake skrijte s korektorjem, ki ne sme biti presvetle barve, in ne osvetljevalcem. Barvo osvetljevalca prilagodite vaši polti.

Toplim odtenkom pristaja zlat ali rožnat osvetljevalec, rožnatim in svetlim odtenkom polti pa pristajajo srebrni in rožnati odtenki osvetljevalca. Pri izbiri odtenka in nanosu si pomagajte z naravno svetlobo ali posebno lučjo za ličenje.

Foto: Profimedia

9. OMEJEN ROK TRAJANJA – upoštevajte ga in stran s starimi ličili

Neverjetno, koliko ljudi še vedno uporablja ličila s pretečenim rokom uporabe, katerih formule razpadajo ali se teksture in barve povsem spremenijo. In to je še najmanjši problem! Stara ličila lahko na vaši koži povzročijo različna vnetja in reakcije.

Na vsakem izdelku je oznaka, koliko časa po odprtju ga lahko uporabljate, zato ni izgovorov za uporabo starih ličil, pa četudi ste zanje odšteli pravo bogastvo ali vam jih je podarila ljuba oseba. Najkrajši rok uporabe imajo vsi kremni in tekoči izdelki, najdaljšega pa navadno suhi izdelki in ličila v prahu.

10. NAKUP NEUSTREZNIH LIČIL – če ustrezajo vaši prijateljici, ne pomeni, da bodo tudi vam

Nekateri uživajo v obiskih drogerij, drugim pa predstavlja stres in namesto, da bi se posvetovale s strokovnjaki, raje kupijo, kar leži v kopalnicah njihovih prijateljic. Narobe! Preizkušajte, priskrbite si vzorčke ali prosite prijateljice za testno ličenje. Ne zapravljajte denarja za napačna ličila, ki se kopičijo v predalih.

Foto: Unsplash

11. PUMPANJE MASKARE – to početje povzroči izsušitev maskare

Maskaro nanesite v treh potezah. Najprej jo odvijte in izvlecite krtačko, nato jo nanesite na trepalnice in zaprite. S “pumpanjem” maskare vanjo vnesete veliko zraka, kar maskaro hitreje izsuši in ustvari grudice. V kolikor nastajajo grudice ali je na vrhu ščetke preveč teksture, krtačko obrišite v robček, nikar ne ob rob embalaže.

12. PAJKAST VIDEZ TREPALNIC – z maskaro v koš in hop v drogerijo

Če so vaše trepalnice pajkastega videza, potem je težava v maskari ali prevelikem številu nanosov. Zlepljene trepalnice razčešite z glavničkom za trepalnice, lahko si pomagate tudi s paličko za ušesa ali kar zobotrebcem. Suhe in stare maskare takoj zavrzite. Vsako ličenje naj vključuje največ tri plasti maskare.

Foto: Pexels

13. NAPAČNA IZBIRA BARVE IN OBLIKE OBRVI – zadnja napaka, a žal še vedno pogosta

Na ulicah ali družbenih omrežjih pogosto opazimo močno poudarjene in pretemne obrvi, ki izstopajo. Obrvi orisujte in dopolnjujte z drobnimi črticami, ne jih povsem obarvati. Izberite največ en odtenek temnejšo barvo črtala ali senčila za obrvi kot je odtenek vaših las.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close