Je “kožni post” skrivnost lepe kože?

11. marec 2023

Je “kožni post” skrivnost lepe kože?

11. marec 2023
Foto: Profimedia

Tako imenovani kožni post je nov trend, ki ga morda potrebuje ravno vaša koža.

Lepotne navdušenke pogosto posegamo po zelo podrobnih negovalnih rutinah, zaradi katerih se včasih poraja vprašanje, ali pretiravamo? Ali res potrebujemo vse te kreme in serume? Če imate podobne dileme, je čas, da se seznanite s konceptom kožnega posta.

Kaj je kožni post?

Postenje kože pomeni, da si vzamete odmor od svoje trenutne rutine nege kože, da se koža spočije in ponovno vzpostavi ravnovesje, saj v teoriji naravno dobro deluje sama, brez izdelkov za nego kože.

Čeprav je samo načelo v teoriji preprosto, se postenje kože v praksi razlikuje od osebe do osebe, tako kot postenje v prehrani. Po eni strani koža med postom obnovi lastno zaščitno ovojnico in površinsko plast, to pa je lahko tudi dober način, da ugotovite, ali kateri od izdelkov, ki jih uporabljate, povzroča razdraženost, mozolje ali kakšno drugo težavo.

Postenje kože ne pomeni le popolne izločitve negovalnih izdelkov, ampak tudi izločitev posameznih izdelkov, da ugotovite, kaj vam najbolj ustreza, kaj resnično potrebujete in česa ne.

Kako izvajati postenje kože?

Kot smo rekli, je postenje kože individualna stvar. Nekateri prenehajo uporabljati vse negovalne izdelke, nekateri pa samo določene izdelke.

Ne glede na to, za katero metodo se boste odločili, je najpomembneje, da prisluhnete svoji koži in ste med postopkom pozorni na to, kako se odziva in izgleda. Na splošno je priporočljivo, da v svoji rutini obdržite osnove – blago čistilo, vlažilno kremo in zaščitni faktor – medtem ko izločite aktivne sestavine.

Foto: Instagram

Kdo lahko izvaja postenje kože?

Ljudje z občutljivo kožo in kožo, ki je nagnjena k razdraženosti, bodo verjetno občutili prednosti poenostavitve svoje rutine nege kože, ker daje koži čas, da si opomore od aktivnih sestavin, ki lahko povzročijo draženje. Postenje lahko koristi tudi ljudem s suho kožo, ljudem z mastno kožo in mozolji pa običajno ne, ne glede na to, kako dolgo postenje traja.

Postenje kože je priporočljivo tudi za ljudi, ki so pred kratkim opazili težave s kožo, pa ne vedo, zakaj so te težave nastale.

Foto: Instagram

Kdo naj se ga izogiba?

Postenje kože ni priporočljivo za ljudi s kožnimi boleznimi, kot so ekcemi, akne, rozacea, melazma in drugimi kožnimi boleznimi, ki zahtevajo zdravljenje in nadzor aktivnih sestavin. Tako kot pred začetkom postenja je priporočljivo, da se pred odločitvijo za ta korak posvetujete s strokovnjakom. Še posebej pomembno je, da ne prenehate uporabljati kreme za sončenje, potem ko ste prenehali uporabljati sestavine, kot so kisline ali retinol.

In seveda eno zdravorazumsko pravilo: ljudem, ki so našli negovalno rutino, ki jim ustreza in daje optimalne rezultate, je ni treba spreminjati ali celo poskušati s postenjem kože. Če nekaj deluje, tega ne spreminjajte.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close