Pet znakov, da je čas za menjavo službe

05. junij 2023

Pet znakov, da je čas za menjavo službe

05. junij 2023
Foto: Pexels

Menjava službe ni nikoli lahka in na odločitev vplivajo številni dejavniki. 

Pogosto celo vztrajamo na določenih položajih, tudi če vemo, da je dolgoročno za nas in našo kariero bolje, da odidemo. Zato se nikar ne sekirajte preveč, če za odločitev potrebujete več časa. Včasih celo ne vemo, kaj storiti, kam iti, vemo le, da svoje službe res ne maramo.

Na splošno je pomembno, da ugotovite, kaj je vaša motivacija za spremembo službe in česa si v prihodnosti želite. V nadaljevanju naštevamo pet razlogov, ki so lahko ključni pri odločitvi, da se vaše obdobje na določenem delovnem mestu konča. 

1. Želite si napredovanja 

Napredovanje v vaši karieri je pogost razlog za odpoved. Morda na trenutnem delovnem mestu stagnirate, saj nimate prostora za rast. Če veste, da v trenutnem delovnem okolju ni prostora za rast in napredek, ste lahko prisiljeni, da to iščete drugje. Vaša karierna rast je vaša odgovornost, zato morate sami iskati priložnosti, ki vam to omogočajo. 

Foto: Pexels

Gre za povsem razumljiv razlog za odhod, zavedati pa se moramo, da napredujemo lahko na različne načine – lahko napredujemo na področju, v katerem trenutno delamo in splezamo višje po lestvici, lahko si želimo zamenjati področje in industrijo, lahko gre za več kariernih priložnosti, več odgovornosti na delovnem mestu, ki so bolj v skladu z našimi interesi in cilji.

2. Višja plača

Kariera lahko našemu življenju prinese določeno stopnjo osebnega zadovoljstva, nekateri bi morda celo rekli, da jih njihovo delo izpopolnjuje. Toda navsezadnje gre pri službi tudi za to, da nam omogoča, da finančno preživimo. Plača in različne ugodnosti, ki jih dobimo kot zaposleni, so zato odlična vrsta motivacije.

Ko razmišljate o spremembi službe, zato dobro premislite tudi o tem, kakšne so ugodnosti pri trenutnem delodajalcu in kaj vam lahko ponudi novi delodajalec. 

Foto: Profimedia

3. Delovno okolje bolj ustreza vašim potrebam in vrednotam

Najti službo, ki se sklada z vašim načinom življenja, je nekaj najbolj zadovoljujočega. Za različne ljudi to pomeni nekaj povsem različnega – morda si želite več fleksibilnosti pri delu ali pri delovnem času, morda gre za delo pri organizaciji, ki se zavzema za enake vrednote kot vi, razlogov je ogromno. 

Prav tako je o zamenjavi delovnega okolja potrebno razmisliti, če trenutno delate v toksičnem okolju, kjer ne čutite podpore ali pripadnosti svojemu podjetju, prav tako pa ne čutite, da vas sodelavci cenijo. 

4. Odpuščeni ste ali pa vas nova služba kar sama najde

Včasih se zgodi celo, da razmišljate o odhodu, nato pa vas delodajalec odpusti iz razlogov, ki jih ne morete nadzirate. Če verjamete v to, da vam je nekaj namenjeno, potem verjemite, da je to zagotovo znak, ki ga iščete. Premislite o tem, česa si želite in kaj potrebujete ter na podlagi tega iščite novo službo. 

Foto: Pexels

Obenem se lahko zgodi, da vas, še preden sploh zares razmišljate o odpovedi, kontaktira kadrovnik določenega podjetja in vas privabi s priložnostjo, ki je preprosto ne morete zavrniti. Pri tem je potrebno dodati, da pri zamenjavi službe ni potrebno, da je vaša trenutna situacija slaba. Lahko delate v super podjetju, na dobrem položaju, toda ponudi se vam delovno mesto v podjetju, ki je še boljše. In nič ni narobe s tem, če se odločite za spremembo. 

5. Imate osebne razloge

Čeprav na delovnem mestu preživimo ogromno časa, pa je služba le del našega življenja. Izven delovnega časa smo veliko več kot samo delovno sposobni ljudje – smo partnerji, družinski člani, prijatelji, morda celo skrbniki, prostovoljci in še veliko več. Imamo svoje interese in potrebe, ki jih služba ne more izpolniti.

Foto: Instagram @zinafashionvibe

Če se torej znajdete v življenjski situaciji, v kateri se spremenijo vaše prioritete, kot je na primer skrb za družinskega člana, osredotočanje na svoje duševno zdravje ali pa potovanje, se moramo opomniti, da ne živimo za službo. Osebni razlog, ki ga imamo, je dovolj, da zamenjamo službo in začnemo z delom nekje, kjer se lahko osredotočimo na trenutne prioritete. 

Seznam razlogov je še veliko daljši, toda na splošno velja, da če delovno mesto negativno vpliva na vaše življenje, je čas za odhod in zamenjavo službe. Zaupajte svoji intuiciji in poiščite kaj boljšega. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close