Poletna različica tiramisuja, ki je še slajša od klasičnega

19. junij 2023

Poletna različica tiramisuja, ki je še slajša od klasičnega

19. junij 2023
Foto: Sonja Ravbar

Poletna različica italijanske sladice je narejena brez kave, zato si jo lahko brez skrbi privoščijo tudi najmlajši.

Kavo nadomeščajo sladke in sočne jagode, da pa bi bila ta krema nekaj posebnega, ji dodajte kardamom. Tisti, ki sladice ne boste delili s svojimi otroci, jo lahko nadgradite s penino, v katero namočite jagode ter piškote.

Sestavine (za pekač premera 27 cm):

150 g piškotov savoiardi (baby keksov),

2 dl mleka,

2 žlici bele čokolade v prahu,

14 ml belega ruma.

Macerirane jagode:

600 g jagod

3 žlice sladkorja

sok 1 limone

penina (po želji)

Krema:

500 g sira maskarpone,

6 rumenjakov,

120 g sladkorja,

1 skromna žlička zmletega kardamoma.

Foto: Sonja Ravbar

Priprava:

1. Jagode operemo in narežemo na majhne koščke. Odlagamo jih v posodo. Potresemo s sladkorjem in polijemo z limonovim sokom oz. penino ter dobro premešamo. Pustimo stati pol ure.

2. Z električnim mešalnikom stepemo rumenjake in sladkor. Miksamo na visokih obratih (jakost 7) približno 3 minute. Rumenjaki se morajo potrojiti in postati popolnoma bledi, šele nato se pri zmanjšani jakosti počasi dodaja hladen maskarpone in nato na visoki hitrosti miksa od 5 do 7 minut. Tako dobimo gosto in puhasto kremo za tiramisu in ne tekočo, kot smo je prepogosto deležni marsikje.

4. Piškote namočimo v mešanici mleka, bele čokolade in belega ruma in iz njih naredimo podlago v pekaču. Obložimo jih s polovico jagod in polovico kreme. Nato naredimo še eno piškotno plast (mi smo uporabili le nekaj piškotov), ponovno obložimo z jagodami, drugi del kreme pa nabrizgamo v kupčkih.

5. Postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri in sladico postrežemo dobro ohlajeno.

Foto: Sonja Ravbar

Življenje je prekratko, da bi preskočili nedeljsko sladico

Tako pravi Mateja Delakorda, novinarka in ljubiteljica sladic, ki je zgornji recept zapisala v svoji pravkar izdani knjigi z naslovom Nedeljske sladice – za vse generacije. Navdih zanj je Mateja našla med spremljanjem Massima Botture, Michelinovega kuharja, ki je s sledilci delil domači recept za tiramisu.

Foto: Sonja Ravbar
Foto: Sonja Ravbar

Mateja je svoj knjižni prvenec predstavila v romantičnem vzdušju ljubljanskega botaničnega vrta in tako kot nas je navdušila lepota narave, ki nas je obdajala med predstavitvijo, tako, če ne še lepša, je podoba knjige. Kuharske užitke in ustvarjanje v kuhinji sta v objektiv ujeli avtorica ter fotografinja Sonja Ravbar, vizualno nadvse privlačna kuharica pa v sebi skriva kar 92 receptov.

Vsebino in s tem tudi recepte je Mateja razdelila na štiri poglavja, ki predstavljajo njej ljube osebe. Osebe, ki so ji bile navdih za ustvarjanje ter spodbuda in opora v vsakem trenutku njenega dveletnega ustvarjanja sladke kuharice.

Foto: Sonja Ravbar

Prvo poglavje je namenila starima staršema in zaznamuje spomine na otroštvo ter rustikalne sladice. Drugo poglavje je namenila zaposlenim staršem in vključuje enostavne in hitre sladice, navdih zanje pa je bila njena prijateljica in občasna sodelavka Kristina. Tretje poglavje je Mateja namenila modernim sladicam, ki jih pripravljajo milenijski gurmani, kakršna sta njuna prijatelja Tamara in Nejc, zadnje poglavje pa je rezervirano za najmlajše, posvetila ga je sinovoma od prijateljice Davidu in Patriku.

“Nedeljska sladica ni le seštevek malce večje količine kalorij. Je ena sama ljubezen,” je zapisala v enem izmed poglavij, v uvodu pa opozorila, da pri ustvarjanju sladic naj ne sledimo perfekcionizmu in popolnosti. “To so domače sladkosti in ne vrhunsko slaščičarstvo. To je sok življenja in ustvarjanje spominov, ” je dodala. Če bi si tudi vi želeli ustvarjati sladke spomine s svojimi najbližjimi, pokukajte v Matejino knjigo, ki je že na voljo v Mladinski knjigi.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close