Potrebujete hitro sprostitev? Preizkusite 12-minutno meditacijo.

02. februar 2024

Potrebujete hitro sprostitev? Preizkusite 12-minutno meditacijo.

02. februar 2024
Foto: Unsplash

Potrebujete hitro sprostitev? Preizkusite 12-minutno meditacijo.

02. februar 2024
Foto: Unsplash

Pristop k čuječnosti je lahko ključ do veliko bolj sproščenega počutja, a ob hitrem tempu si večina težko vzame veliko časa za sprostitvene obdrede. Na srečo je dovolj že 12-minutna meditacija.

Sodobno življenje je naporno, o tem ni nobenega dvoma. V poplavi vsega dogajanja včasih pozabimo na svoje duševno zdravje in dobro počutje in prav zaradi tega je nujno, da nadaljujete z branjem tega prispevka. Meditacija prinaša številne duševne in telesne koristi, kot so zmanjšanje stresa in tesnobe, boljše samozavedanje in spanec.

Vemo, da si je včasih težko utrgati pol ure ali uro za meditacijo, a obstaja način, kako izkoristiti prednosti meditacije, ne da bi vanjo vložili toliko dragocenega čas. Strokovnjaki so ugotovili, da lahko samo 12 minut pozornosti na dan zadostuje za znižanje ravni kortizola. Kortizol je hormon, ki se sintetizira v skorji nadledvične žleze in se v telesu izloča ob stresnih situacijah. 

Foto: Canva

12-minut na dan odpravi stres stran

Okrog čarobne številke je podjetje Mindful v sodelovanje z Applom pripravil celotno serijo podkastov posvečeno umetnosti meditacije v skrajšanem obsegu. Zgolj 12 minut meditacije dnevno naj bi po besedah podjetja Apple prinašal večjo pozornost, ustvarjalnost in osredotočenost, hkrati pa večjo umirjenost in sočutje. Njihove epizode se osredotočajo na vse od obnove kognitivne energije do bolj sočutnega samogovora.

Foto: Pexels

“Nekatere raziskave kažejo, da lahko redna meditacija celo poveča velikost možganov in sive snovi, izboljša inteligenco in ustvarjalnost, okrepi imunski sistem, normalizira krvni sladkor ter zmanjša krvni tlak, srčni utrip, holesterol in kopičenje oblog v koronarnih arterijah,” so zapisali na spletni strani Univerze Cornwell.

Pri meditaciji pa po besedah Leah Santa Cruz, vodje meditacije pri podjetju Balance, ne gre za dolžino meditacije, pač pa za redno izvajanje. “Tako kot pri vadbi tudi pri meditaciji velja, da doslednost prevlada nad občasno intenzivnostjo. V raziskovalnih laboratorijih smo ugotovili, da se veliko velikih koristi začne že v treh minutah meditacije. Um in telo se začneta zelo hitro sproščati in sproščati nakopičene napetosti ter lahko dosežeta celo stanja, ki so za telo bolj blagodejna kot sam spanec. Cilj je, da smo dovolj disciplinirani, da vzpostavimo navado, vendar ne obsedeni s popolnostjo,” je za Harper’s Bazaar dejala Leah.

Foto: Pexels

Izberite enega od dveh načinov

Meditacijo lahko izvajate enkrat na dan 12 minut skupaj ali vsako uro po eno minuto. Celo 60 sekund osredotočene meditacije je lahko dovolj, da vam to postane redna navada. Najbolje, da meditacijo vključite v jutranjo rutino, začnite s petminutno seanso, nato pa postopoma podaljšujte njeno trajanje.

Za začetek si poiščite prostor, kjer vas ne bo nihče motil in kjer se dobro počutite. Poskusite z meditacijo srčnega ritma tako, da položite prste na svoj pulz na zapestju, zaprite oči in uravnavajte dihanje tako, da bo usklajeno s srčnim utripom. Osredotočite se na svoj um in vdihnite za štiri utripe, zadržite sapo naslednje štiri utripe, izdihnite za štiri utripe in to ponavljate toliko časa, kolikor ste si zadali.

Foto: Unsplash

Vaja dela mojstra, zato ne obupajte, če po prvih nekaj seansah ne boste čutili nobenega napredka. Ne bodite strogi do sebe, če boste kakšen dan meditacijo izpustili. Ne razmišljajte preveč, ali pravilno izvajate meditacijo ali ne, prepustite se občutku in uživajte v trenutkih čiste tišine ali miru.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close