Spoznajte nov lepotni trend: ‘mewing’

15. april 2023

Spoznajte nov lepotni trend: ‘mewing’

15. april 2023
Foto: Instagram @gigihadid

Mladi se poslužujejo vadbe z jezikom, ki obljublja preoblikovanje čeljustne linije. To je ‘mewing’.

Vsi že vemo, da je TikTok vodilni naslov za odkrivanje najrazličnejših produktov in trikov iz lepotnega sveta. A ob toliko viralnih trendih je včasih potreben tudi kanček skepticizma, saj morda ne deluje ravno vsak.

Eden izmed trenutno popularnih je trend, znan kot mewing, ki navdušuje z obljubami o trajnem preoblikovanju čeljustne linije z izvajanjem vaj z jezikom, ki pomagajo pri ustni drži. Tako kot obstaja pravilna drža naše hrbtenice, očitno obstaja tudi pravilna ustna drža.

Foto: Instagram @bellahadid

Mewing ima na TikToku več kot 2 milijardi ogledov in se še povečuje, mi pa smo raziskali, ali ima celotna zgodba smisel ali je le mit, v katerega verjame preveč ljudi.

Kaj pravzaprav je mewing?

Mewing, znan tudi kot ortotropija, je vaja, pri kateri jezik položimo na nebo, da vplivamo na položaj zob, obliko obraza in spreminjamo linijo čeljusti. Številni TikTokerji trdijo, da jim je pomagal popolnoma spremeniti svoje obraze, pri čemer objavljajo fotografije in videoposnetke sebe pred in po tem, ko so preizkusili to tehniko.

Dejstvo, da lahko vsak izmed nas vadi mewing brez večjih težav, je tisto, kar ga dela tako privlačnega in priljubljenega, a mnogi zdravniki, ortodonti in drugi skeptiki menijo, da je le izguba časa.

@jihoonkm Replying to @𝒩𝒶𝓈𝓇𝑒𝑒𝓃♥ ♬ GIVE IT TO ME X PROMISCUOUS – ALTÉGO

Kdo natanko ima prav, je težko reči, zanimivo pa je, da ima mewing dejansko ortodontsko ozadje in je bil skozi zgodovino res uporabljen za osredotočanje na držo čeljusti. Zasnoval ga je ortodont John Mew, po katerem ima tudi ime, njegov glavni namen pa je bil vplivati ​​na spremembe čeljusti pri otrocih in odraslih brez operacije čeljusti.

Kako se izvaja?

Kot imamo priložnost videti v številnih TikTokih, se tehnika osredotoča na dvigovanje jezika k nebu, da se zmanjša videz dvojne brade, osnovna fiziologija pa je precej preprosta. Dno ustne votline namreč sestavlja več mišic, med drugim milohioidna mišica, ki pomaga pri požiranju in govoru. Z dvigom jezika k nebu skrčimo to mišico in dvignemo ustno dno, kar ob pogledu od zunaj res vidno izboljša videz čeljustne linije.

@kokofaceyoga Replying to @2o._ejufrw_sugar.1007 voting ends on Monday 🙏 @SXSW #kokohayashi #kokofaceyoga #faceyoga #faceposture ♬ About Damn Time – Lizzo

Čeprav ima vsak TikToker svoj nasvet, se vsi strinjajo, da je treba ustnice in zobe držati čim bolj skupaj, jezik dvigniti k nebu, položaj zadržati nekaj sekund in vajo čim večkrat ponavljati čez dan.

Ali Mewing res deluje?

Večina strokovnjakov se strinja, da mewing ne daje trajnih rezultatov. Prav tako opozarjajo, da lahko povzroči bolečine v čeljusti, premikanje zob in težave z ugrizom, če se ne izvaja pravilno. Strinjajo se tudi, da je posvet z zobozdravnikom vedno dobrodošel, če želite kaj spremeniti na svoji čeljusti. A priznajo tudi, da je mewing dober trik pri fotografiranju, ki lahko v trenutku izboljša vaš videz.

@annaivanovvv Replying to @lucia_aa89 been practicing hahaha #facelift #mewing #skinwalker #transformation #shapeshift ♬ original sound – hard ahh audios fr🤞

Morda smo torej odkrili trik za boljši videz na fotografijah, ko pa gre za trajne rezultate, se zdi, da so estetski posegi še vedno edina učinkovita rešitev. Kot pravijo, če se sliši predobro, potem najbrž ni res.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close