Kako se znebiti strahu pred letenjem?

12. september 2023

Kako se znebiti strahu pred letenjem?

12. september 2023
Foto: Pexels

Kako se znebiti strahu pred letenjem?

12. september 2023
Foto: Unsplash

Strah pred letenjem je eden izmed izredno pogostih strahov ljudi, četudi so nesreče redke, tehnologija pa vse bolj izpopolnjena. Upoštevajte nasvete strokovnjakov za brezskrben vzlet brez tesnobe, oblivanja s poltjo ter mrzlične nervoze.

Vsi smo že slišali dejstvo “večja verjetnost je, da umreš v prometni nesreči kot v nesreči z letalom”, vendar je to le malo v tolažbo tistim, ki jih vznemirja misel na letenje s hitrostjo več sto kilometrov na uro v kosu kovine sedem kilometrov nad zemeljsko površino.

Po besedah klinične psihologinje dr. Rebecce Hoffenberg ljudje, ki želijo odpraviti strah pred letenjem, pogosto povedo, da vedo, da je letenje varna oblika potovanja. “Težava je v tem, da se je v njihovem telesu oblikoval vzorec odziva, po katerem so letala postala povezana s tesnobo,” pravi.

Foto: Unsplash

Razlogi, zakaj imajo ljudje strah pred letenjem med oblaki, so različni. Nekateri ne marajo višine, drugi imajo fobijo pred dolgim bivanjem v zaprtem prostoru, spet tretje pa je strah, da bi se vrata letala odprla ali da bi celo strmoglavili. Tukaj naj omenimo, da je bilo po podatkih mednarodnega letalskega združenja v celem lanskem letu le 39 letalskih nesreč, medtem ko so zabeležili kar 27.9 milijona letov po vsem svetu.

Ne glede na to, kaj je kakšen vzrok ima posameznik, se lahko skrbi glede potovanja z letalom prepreči in omili. Predlagamo vam nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali premagati strah pred letenjem. In ne, kozarček ali dva ni ena od uspešnih in priporočenih metod.

Foto Unsplash

Odkrijte vzrok vašega strahu

Šele ko ugotovite, kaj sproža vašo tesnobo pred letenjem, se lahko osredotočite na premagovanje tega posebnega sprožilca. Večine sama idejo o letenju ne prestraši, pogostejši so posredni strahovi povezani s strahom pred smrtjo, klavstrofobijo, strahom pred nečem novim in za nekatere tudi pojavom bolezni (po epidemiji koronavirusa vse bolj pogosteje) ali gnečo na letalu in letališčih.

Foto: Unsplash

Turbulenca je samo veter

Turbulenca ni nič drugega kot nenavadni vetrovi, zaradi katerih se letala rahlo zibljejo in ni veliko drugačna od vožnje po poškodovani cesti ali jadranja po razburkanem morju. Zakaj sploh nastane turbulenca? Zrak, ki ga segreje sonce, se na zemeljskem površju razširi. Razširjen zrak se dvigne v višave, ustvari nekakšen zračni vrtinec, ki se dvigne, ohladi in kondenzira v oblak.

Pojav, ki je sicer zelo pogost in je različnih razsežnosti, ne pomeni, da bo letalo strmoglavilo. Letala so namreč zasnovana tako, da se spopadajo s turbulenco in jo čim bolj zmanjšujejo. Poleg tega se dandanes uporablja tehnologija za napovedovanje območij turbulenc, tako da se jim lahko piloti izognejo in zagotovijo čim bolj gladko vožnjo.

Izobrazite se o varnostnih funkcijah letal

Podučite se vse o varnosti na letalih, saj so zasnovana za delovanje v izrednih razmerah. Pripravljenost je ključnega pomena v vseh izrednih razmerah, zato lahko zavedanje, da ste opremljeni za različne scenarije, olajša vse skrbi. Vsako letalo je pred letom tudi natančno pregledano, vzdrževanje je pogosto in zelo zanesljivo.

Prav tako je koristno raziskati nekaj informacij o kroženju zraka na letalih, da bi zmanjšali strah pred okužbo nalezljivo boleznijo med letom. Zrak v letalski kabini se osveži vsake tri minute, ves reciklirani zrak pa se pretaka skozi HEPA filtre, ki odstranijo 99,9 % nečistoč, vključno z bakterijami in virusi. Poleg tega zrak v potniški kabini običajno teče od stropa do tal in ne od spredaj nazaj, zato se onesnaževala običajno ne vrtinčijo naokoli.

Foto: Pexels

Preučite zgodovino letalskih nesreč

Morda se sliši protislovno, vendar vam lahko znanje o preteklih letalskih nesrečah pomaga, da se boste na letu počutili bolj sproščeno. Oglejte si dokumentarne oddaje, ki gledalce izobražujejo o letalskih nesrečah, razkrijejo kaj in zakaj je šlo narobe ter kako se je industrija spremenila, da se takšen incident ne bi več zgodil. Pripomogli bodo tudi posnetki vseh testiranj letal ali vzdrževanja in pregleda brez vsaki letom.

Pogovor z letalskim osebjem

Stevardese in stevardi so vam vedno na voljo, zato jih ob prihodu na letalo opozorite na svojo tesnobo in strah. “Vedno vas bomo povprašali, kako se počutite in zagotovili, da se boste med letom dobro počutili,” pravi Jennifer Jaki Johnson, stevardesa in ustanoviteljica blagovne znamke, ki se ukvarja z wellnessom na potovanjih. Usposabljanje osebja vključuje pomirjujoče pristope in ukrepanja v nujnih primerih. “Naša najpomembnejša prednostna naloga je zagotoviti varnost naših potnikov,” pravi Johnson. “Zato vedite, da ste v dobrih rokah.

Pomemben je izbor sedeža

Ena od redkih stvari, na katere imajo potniki na letu vpliv, je izbira sedeža. Ko ugotovite, česa natančno se bojite pri letenju, si z izbiro sedeža pomagajte pri izogibanju sprožilnim dejavnikom, četudi morate za dotičen sedež odšteti več denarja. Če se bojite višine, se tako izogibajte sedežem ob oknu, če pa vas misel na sveži zrak in naravo bolj pomirja, se usedite ob okno. Sedeži pri prehodu so lahko koristni za tiste, ki se počutijo klavstrofobično ali nemirno in se morajo premikati.

Foto: Pexels

Vizualizirajte si potovanje

Če ste pripravljeni in razmišljate o letenju, vam bo to vsekakor pomagalo. Začnite z aktivno imaginarno strategijo, pri kateri se preprosto v glavi sprehodite skozi korake do odhoda od doma, potovanja na letališče in si predstavljate, kako čakate na let, ko se vkrcate na letalo, in kako dejansko uživate v letu. Če niste seznanjeni s postopkom, prosite za pomoč ljudi, ki jih zaupate in ki redno potujejo. Njihova osebna izkušnja vam bo v pomoč, hkrati pa vam bodo lahko dali resnično potrebne informacije in napotke.

Odločite se za obisk terapevta

Če vas strah resnično hromi, je verjetno najbolje, da poiščete strokovno pomoč. “Strokovnjaki za duševno zdravje lahko posameznikom pomagajo premagati strah pred letenjem z uporabo kognitivno-vedenjske terapije ter preprečevanja izpostavljenosti in odziva,” pravi dr. Rachel Kutner, podoktorska sodelavka klinične psihologije. Zdravniki lahko predpišejo tudi zdravila proti anksioznosti, ki lahko zagotovo pomagajo nervoznim letalcem.

Odvračanje pozornosti

Knjiga, film, podkast, lahko tudi ročna dela ali pobarvana. Izberite tisto aktivnost, ki bo odvrnila vašo pozornost od tesnobe. Še posebej so priporočljive križanke, uganke ali druge aktivnosti, za katere je potrebna posebna pozornost in razmišljanje.

Foto: Pexels

Umirite se s pomočjo dihanja

Preučite različne tehnike dihanja za zmanjševanje tesnobe in za prizemljitev, saj se pri tem fokusirate na svoje čute v okolju. Ko se oseba osredotoči zgolj na svoja čutila, to pomaga zmanjšati tesnobne misli in povzroči, da ostane prisotna v trenutku. Dihalne tehnike pa preprečijo povečanje srčnega utripa in pojava morebitnega paničnega napada. Na daljših letih poskusite čim več poti prespati.

S strahom se morate soočiti

Četudi je izredno težko, pa je po mnenju nekaterih strokovnjakov terapija z izpostavljanjem res dober način za soočanje s fobijo. “Izpostavljanje omogoča osebi, da pride v stik s strah vzbujajočim dražljajem in ovrže svoje pretirane, iracionalne predstave o strahu,” pravi dr. Kutner. Izogibanje strahove le še poglablja, zato ne razmišljajte in si rezervirajte letalsko karto. Za prvi let izberite kratko in vam najbolj ljubo destinacijo.

Potujte z ljudmi, ki so vam blizu

Za premagovanje strahu je pomembno, da imate ob sebi ljudi, ki jim zaupate, se ob njih počutite varne ter znajo dobro prisluhniti in se odzvati na vaša dogajanja, čustva. Bodite iskreni glede svojih strahov in povejte osebi ob sebi, kaj bi vam lahko pomagalo, če bi vas začelo zgrabil strah. Pred letom se posvetujte z vašim osebnim zdravnikom še o vaši telesni pripravljenosti v primeru tesnobe in povečanja srčnega utripa.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close