Tako se pripraviti na prvi ‘queer’ zmenek!

06. junij 2023

Tako se pripraviti na prvi ‘queer’ zmenek!

06. junij 2023
Foto: Pexels

Prvi zmenek je velik dogodek, ki se ga bojimo in veselimo hkrati. 

Na splošno gre za dogodek, ki se zgodi le enkrat, toda tisti, ki svojo ‘queer’ identiteto najdejo kasneje, lahko svoj prvi zmenek doživijo večkrat – prvič kot oseba, ki se še išče, drugič kot nekdo, ki malce bolj ve, koga si želi za partnerja.

Toda zmenki kot ‘queer’ oseba so lahko komplicirani, saj redko vemo, kakšna naj bodo naša pričakovanja. Družbena pričakovanja pri heteroseksualnih zvezah so jasno postavljena: fant povabi dekle na zmenek, na katerem tudi poravna račun. O tem, ali to še drži, bi lahko razglabljali, toda kakšno je to nenapisano pravilo, če gre za dva fanta, dve dekleti ali na splošno dve osebi, ki ne ustrezata heteronormativnim standardom?

Foto: Pexels

“Queer zmenki so lahko včasih bolj intenzivni in pogosto ni toliko neizrečenih ‘pravil’ kot pri nequeer zmenkih,” pravi Milly Evans, ki piše in izobražuje druge o queer spolnosti. “Mnogi med nami se lahko počutijo precej preobremenjene, ko prvič začnejo hoditi na zmenke kot queer osebe, saj smo lahko vznemirjeni in navdušeni, ker končno raziskujemo tak tip odnosov, kot jih želimo imeti, ali pa smo zelo zaskrbljeni in čutimo velik pritisk, da morajo naši odnosi delovati,” dodaja.

Evans je zato pripravila 5 nasvetov za najboljši prvi ‘queer’ zmenek:

1. Takoj predstavite svoja pričakovanja

Še pred zmenkom bodimo jasni glede tega, kakšno zvezo iščemo. Ne glede na to, ali iščete nekaj za zabavo, resno monogamno zvezo ali kaj tretjega – bodimo iskreni in direktni. 

Foto: Pexels

2. Ostanite v trenutku

Ne osredotočajte se na to, da bo zmenek ‘dober’, temveč samo bodite prisebni in prisotni. Dovolite si čutiti, kar občutite, toda obenem ne pozabite na osebo, ki vam sedi nasproti. Tako kot na vsakem zmenku, so tudi ‘queer’ zmenki lahko super ali pa katastrofa. Samo zato, ker je bil zmenek kratek ali pa ker ne veste, ali do osebe čutite kaj več kot prijateljstvo, to še ne pomeni, da zmenek ni bil dober, v vsakem primeru je bil dobra izkušnja za naprej. 

3. Razbremenite se pritiskov

‘Queer’ zveze so lahko polne pritiska, ki ga občutimo s strani heteronormativne družbe, da dokažemo, da so tudi takšne zveze enako vredne, obenem pa se pojavljajo tudi pritiski, da mora takšna zveza funkcionirati, meni Evans. “Opažam, da se veliko ljudi sprašuje o lastni identiteti, ko se razmerje ne razide, namesto da bi pomislili, da se jim z določeno osebo preprosto ni izšlo,” pravi. 

4. Izberite varen kraj

Izbira prostora za zmenek je lahko izziv, tako kot pri vsakih zmenkih. Razmisliti morate o tem, kakšen ambient si želite, kako daleč stran od obeh oseb, navsezadnje pa tudi to, ali gre za prostor, kjer boste kot LGBTQIA+ oseba sprejeti in ne boste čutili slabe energije s strani drugih. Osebo, ki ste jo povabili na zmenek, vprašajte, kaj jih zanima ali katere bare in aktivnosti imajo radi ter se tako odločite za kraj, kjer bo obema prijetno in se bosta lahko sprostila. 

Foto: Pexels

5. Oblecite nekaj, kar vas naredi samozavestne

Oblačila, ki ne omogočajo izražanja svoje osebnosti, so lahko velik vir nelagodja, posledično pa smo nesamozavestni in se težje predstavimo drugim. Na zmenek zato oblecite tisto, v čemer se počutite najbolj samozavestni, saj bodo to tudi drugi opazili in še pomembneje, pri izražanju in predstavljanju sebe se boste dobro počutili.

Odločitev o tem, kdaj boste izrazili svojo spolno identiteto, je povsem vaša

Za trans in nebinarne osebe je izražanje spolne identitete velika in pomembna odločitev, še posebej, ker se vprašanje zadeva tudi varnost. Nihče nima pravice zahtevati karkšnihkoli informacij glede identitete posameznika ali njegove anatomije. Kljub temu pa strokovnjaki, kot so Evans, menijo, da bi bilo smotrno te informacije morda vključiti na svojem profilu na aplikaciji za zmenke, saj tako hitreje najdemo osebo, s katero lahko neposredno govorimo tudi o tej tematiki, obenem pa ne izgubljamo časa s tistimi, ki imajo zadržke. 

Foto: Pexels

Na zmenkih spoznavamo in se povezujemo z ljudmi, ki so nam podobni, s katerimi imamo skupne interese, so nam privlačni ter nam ne sprožajo občutkov dvoma. Na splošno si zapomnite, da bi nam moral biti vsak zmenek v užitek, na njem bodimo pristni, iskreni in sproščeni, to, ali smo impresirali drugo osebo pa naj bo drugotnega pomena.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close