7 največjih sovražnikov lepe kože

02. november 2023

7 največjih sovražnikov lepe kože

02. november 2023
Foto: Profimedia

7 največjih sovražnikov lepe kože

02. november 2023
Foto: Profimedia

Odkrijte glavne krivce, ki pospešujejo staranje kože.

Na staranje kože ne vplivajo zgolj geni, ampak v večini tudi vaš življenjski slog. Kakšen je vpliv zunanjih dejavnikov, na katere lahko vplivate in preprečite prezgodnje staranje vaše kože?

Sončni žarki

UV žarki so vzrok za pojavljanje pigmentnih madežev (hiperpigmentacija) in rakastih sprememb, zlasti na izpostavljenih delih telesa, predvsem obrazu. Prav tako so eden izmed glavnih krivcev za nastanek plitkih in globokih gub v srednjem sloju kože. Sončni žarki poškodujejo elastična in kolagenska vlakna, zaradi česar se upočasnita tako metabolizem celic kot njihova obnova. Koža je lahko zaradi sonca na površini hrapava in nagnjena k luščenju s prisotnostjo rdečice in vidnih kapilar, predvsem pa pretirano izpostavljanje sončnim žarkom kožo precej izsušuje.

Dehidracija

Voda predstavlja okrog 85 % našega telesa in je odgovorna za številne vitalne funkcije, med drugim vzdrževanje ravni krvi v telesu, termoregulacije in hitrega izločanja toksinov, obenem tudi elastičnosti kože. Z vnosom tekočine ne gre pretiravati. Držite se pravila 8 kozarcev vode na dan, ki jih pijte redno in v malih požirkih. Ko začutite žejo, je to že znak, da je prišlo do dehidracije.

Kajenje

Ste opazili, da je koža kadilcev rumenkasta, nagubana in utrujena, dostikrat tudi brez sijaja? Kadilcem se zelo hitro pojavijo gube okoli ust, ogljikov monoksid v cigaretah pa zmanjšuje potrebno količino krvi in kisika v koži. Vse to vpliva na sposobnost kože za regeneracijo in mladosten videz. Kako škodljivo je kajenje, ne samo za zdravje, pove dejstvo, da koža za regeneracijo potrebuje več mesecev po prenehanju kajenja.

Hrana

Hrana, ki ji primanjkuje pomembnih hranilnih snovi, lahko zniža pretok krvi in kisika v kožo, poškoduje sposobnost zaščite pred okužbami, upočasni celjenje ter povzroči spremembe v teksturi, celo pigmentaciji kože. Pijte veliko vode, uživajte čim več sveže zelenjave in sadja ter ostala živila, obogatena s sestavinami, ki povečujejo proizvodnjo kolagena in elastina, kot so cink, beta karoten in vitamini A, C in E.

Gibanje

Koža z vadbo postane sveža in dobi rahel rožnati sijaj, saj gibanje izboljšuje krvni obtok, ki prinaša kisik in pomembna hranila. S telovadbo se tudi znojite, pri čemer se izločajo strupene snovi, ki se sicer nabirajo v telesu. Zadostuje že 20 minut vadbe na dan. Pri vadbi bodite pozorni, da imate vedno oblačena ustreza oblačila in poskrbite za higieno, saj lahko sicer dobite različne alergijske kožne reakcije.

Stres in čustva

Kadar ste pod stresom se sproščajo hormoni, ki zožajo krvne žile in (o)slabijo prekrvavitev, kar posledično vodi v suho, luskasto in občutljivo kožo. Zaradi stresa naše dihanje postaja plitvejše in hitrejše, koži izgine lesk, okoli oči in ust pa nastanejo gubice. Posledica dolgoročnega stresa so tudi ekcemi, izpuščaji in mozolji, od izrazitih stresnih situacijah celo kožne bolezni.

Življenje v mestu

Smog, prah, klorirana voda iz pipe ter suh zrak so same nekatere izmed slabih razmer, če živite v mestu. Smog je zelo strupen za naša dihala in delčki žvepla, ki so v njem, slabo vplivajo na našo kožo in lase. Če k temu dodate še prašne delce in suh zrak, potem je koža zelo hitro utrujena in suha. Koži nudite zadostno količino nege in hidratacije, da boste vsaj malce zmanjšali škodljive vplive urbanega življenja.

Pomanjkanje spanca

Pomanjkanje spanca je glavni krivec za podočnjake, bledo polt in krvave oči. To stanje pogosto vodi do dehidracije in padca odpornosti organizma, zato smo bolj nagnjeni k bolezni. Čeprav je odvisno od posameznika, je priporočljivo, da spimo sedem do osem ur dnevno, da ima koža dovolj časa za regeneracijo. Pri tem koži pomaga uporaba nočnih krem, saj njihove sestavine delujejo na strukturo kožnih celic in spodbujajo delovanje kolagena in elastina, ki sta dva glavna stebra mladostnega videza.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close