Skrivnost priprave najboljšega domačega ledenega čaja

21. maj 2023

Skrivnost priprave najboljšega domačega ledenega čaja

21. maj 2023
Foto: Profimedia

Ste vedeli, da je danes mednarodni dan čaja? Pripravili smo vam ideje za pripravo najboljšega ledenega čaja, ki je prava osvežitev za poletne dni.

Čaj lahko pijete celo leto, pozimi z limono in medom, poleti pa s svežim sadjem, meto in drugimi dišavnicami ter seveda s kopico ledenih kock. Domači ledeni čaji ne rabijo biti dolgočasni, zato vam ponujamo nekaj nasvetov, kako ga obogatiti, da bo še bolj okusen.

1. Sveži čaj namesto pakiranega

Ledeni čaj se razredči in če želite iz njega izvleči največjo možno količino okusa, potem priporočamo uporabo nepakiranega čaja. Če ste v naglici, bodo tudi čajne vrečke v redu, a boste dobili slabšo kakovost.

Foto: Profimedia

2. Večji lonec namesto čajnika

Izberite velik lonec in pustite, da se čaj vrtinči, nato ga prelijte skozi cedilo. Običajni čajniki ali ifuzorji so premajhni in neprimerni, ker se lističi ne morejo vrteti in širiti, da bi zagotovili veliko okusa.

3. Uporabite več čaja kot za vroči čaj

Ledeni čaj najlažje pripravite tako, da pripravite vroč čaj. Naredite ga dvakrat močnejšega, ga precedite in nato prelijte z ledom. Če uporabite za pol litra vročega čaja tri žličke čajne mešanice, potem za enako količino ledenega čaja zadostuje šest žličk.

Foto: Profimedia

4. Eksperimentirajte z okusi

Za pripravo ledenega čaja je vseeno katerega izberete, le da vam je všeč. Za ledeni čaj so zelo dobri sadni čaji, tudi čaji Rooibos so odlični, saj ne vsebujejo kofeina. Nekaterim bo morda všeč cvetlični ledeni čaj z vrtnico ali jasminom, drugi pa boste morda bolj navdušeni nad začinjenim chai ledenim čajem. Preizkusite različne čaje. Prav tako z njimi kombinirajte različno sadje in začimbnice, saj tako odkrijete še nove okuse in kombinacije.

Foto: Profimedia

5. Izberite naravna sladila

Odlična alternativa nezdravemu belemu sladkorju je med, naravni sok ali limonada. Najboljši so sokovi pomaranče, breskve in ananasa. Sok granatnega jabolka prav tako poskrbi za sladkobo in obenem še živahno barvo. Če nimate nič od tega, raje izberite rjavi kot beli sladkor.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

6. Dodatki vseh barv in okusov
Bodite ustvarjalni in poleg sladila dodajte še lokalno, sveže in sladko sadje. Ko je čaj pripravljen, ga pustite 4 do 5 ur, da se ohladi na sobni temperaturi, nato pa dodajte sadje. Nikar sadja ne pomešajte v vroč čaj.

Lubenica doda naravno sladkost in je obenem lepo videti, odlične so tudi marelice, ki vsrkajo vso grenkobo čaja. Pomaranče so seveda običajna spremljava čaja, prav tako limone in limete. Limone lahko po določenem času postanejo grenke, zlasti če imajo lupino, zato jih ne pustite stati v čaju predolgo.

Borovnice zaradi lupine nimajo veliko okusa, vendar so lepe, zlasti na vrhu ali zamrznjene v ledenih kockah iz ledenega čaja. Maline in jagode so odličnega okusa, vendar po določenem času razpadejo. Sadje, ki razpade, lahko po namakanju odcedite, nato pa v zadnjem trenutku dodate sveže sadje za vizualno privlačnost.

Foto: Profimedia

7. Igrajte se z zelišči
Poleg sadja lahko veliko okusa dodajo tudi zelišča. Meta je klasika ledenih čajev, ki jo obožujejo vsi. Bolj aromatične ledene čaje ustvarite s sivko, ingverjem, rožmarinom in kamilico, izberete lahko celo vrtnice. O ledenem čaju razmišljajte kot o koktajlih. Ni nujno, da je dolgočasen ali izredno sladek.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close