Tako se ‘baby botoks’ razlikuje od ‘pravega’ botoksa

05. junij 2023

Tako se ‘baby botoks’ razlikuje od ‘pravega’ botoksa

05. junij 2023
Foto: Instagram @paola_cossentino

Botoks ima lahko ob pravilni uporabi številne prednosti, med pomembnejšimi je zagotovo bolj gladka in pomlajena koža. Čeprav ne gre za najbolj inovativen pojav v svetu injekcij, pa je ‘baby botoks’ zadnje čase vse bolj priljubljen. 

Po zaslugi številnih zvezdnikov, ki so pretiravali z uporabo botoksa, ima ta negativen sloves, toda dejstvo je, da ima pravilna uporaba lahko zelo pozitivne učinke. Če ste eni izmed tistih, ki jih povsem negibljive mišice po botoksu zelo skrbijo, je ‘baby botoks’ prava izbira. 

Kaj je ‘baby botoks’?

Gre za zdravljenje z nevromodulatorjem, kar pomeni, da se uporablja nevrotoksin, ki začasno ohromi podkožne mišice in tako učinkovito zgladi gube in gubice. Nevromodulatorji se prodajajo pod blagovno znamko Botox ter Xeomin, Dysport in Jeuveau, toda vse imenujemo kar botoks. Takšen način tretmajev je znan tudi kot mikrobotoks in poteka po enakem postopku kot standardni botoks, razlika je le v manjšem doziranju. 

Takšen tretma se pogosto uporablja kot preventiva in je odličen za tiste, ki šele začenjajo opažati prve gube na čelu, ki so najpogosteje posledica mrščenja, ter želijo upočasniti njihov razvoj. Za baby botoks se posledično odločajo ljudje v dvajsetih letih, idealen pa je tudi za tiste, ki iščejo subtilnejše rezultate.

Foto: Unsplash

Gre za hiter poseg z bistveno manj opaznimi rezultati, zato se zanj pogosto odločajo tisti, ki želijo preizkusiti, ali botoks res deluje, toda ne želijo tvegati ponesrečenih rezultatov standardnega botoksa. Kot že omenjeno, največja razlika med baby in standardnim botoksom je prav v odmerku. 

Baby botoks vsebuje nižji odmerek, medtem ko višji odmerek poskrbi za zelo izrazit, lahko bi rekli ‘zamrznjen’ učinek. Tudi učinki ‘baby botoksa’ so krajši, običajno trajajo le dva do tri mesece, medtem ko učinki standardnega botoksa trajajo približno štiri mesece, trajanje pa je odvisno tudi od posameznika.

Baby različica je zato lahko zahtevnejša in dražja za vzdrževanje, saj zahteva pogostejše tretmaje. 

Foto: Unsplash

Prednosti ‘baby botoksa’ 

Prednosti so precej podobne prednostim standardnega botoksa – zgladi gubice in gube na določenih delih obraza, od standardnega botoksa pa se po rezultatih razlike po tem, da daje obrazu mehkejši in mladostnejši videz okoli oči. 

‘Baby botoks’ se uporablja bolj kot preventiva, medtem ko je standardni botoks korektiven. Prvi tudi omogoča večjo gibljivost mišic na obrazu.

Slabosti ‘baby botoksa’

Tako kot prednosti so tudi slabosti precej podobne slabostim standardnega botoksa: po tretmaju lahko pričakujemo otekline in podplutbe, vendar so te le začasne in se ne pojavijo vsakič. Najbolj pomembno je, da tretmaje izvaja pooblaščen in ustrezno usposobljen zdravnik, saj se tako najlažje izognemo dolgoročnim negativnim učinkom. 

Foto: Unsplash

Kako izgleda priprava na tretma?

Priprava je zelo enostavna, pomembno je le, da se približno 24 ur pred samim tretmajem izogibamo jemanju zdravil za redčenje krvi, pitju kave in uporabi nekaterih sestavin, kot je retinol.

Zdravnik se bo najprej posvetoval z vami o tem, kaj točno si želite spremeniti in kam bi botoks vbrizgali ter ocenil ustrezno količino za dosego želenih rezultatov. Želeno področje bodo nato očistili z alkoholom, sledilo bo vbrizgavanje majhnih površinskih količin v zgornjo plast kože. 

Po posegu se lahko skoraj takoj vrnemo k običajnim aktivnostim, priporočljivo pa je, da se štiri do šest ur po zdravljenju ne uležemo, saj to lahko povzroči selitev materiala na druge dele obraza ali telesa. Prav tako je priporočljivo, da se prvih nekaj dni izogibate drgnjenju kože in izpostavljanju soncu.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close